Search
Close this search box.

Leder – Sex & Samliv

Denne måneden har FRIIDA et ekstra fokus på sex og samliv. Sex og samliv er en viktig del av kvinnehelse – og folkehelsen. Derfor setter vi ekstra fokus på de gode sidene ved sex og samliv og de mer utfordrende sidene i mai. Helsedirektoratet definerer seksuell helse som «fysisk, psykisk, emosjonelt og sosialt velvære relatert […]

Leder – Sex & Samliv

Denne måneden har FRIIDA et ekstra fokus på sex og samliv.

Sex og samliv er en viktig del av kvinnehelse – og folkehelsen. Derfor setter vi ekstra fokus på de gode sidene ved sex og samliv og de mer utfordrende sidene i mai.

Helsedirektoratet definerer seksuell helse som «fysisk, psykisk, emosjonelt og sosialt velvære relatert til seksualitet. Seksualitet omfatter blant annet vår kjønnsidentitet, seksuell orientering, erotikk, glede, intimitet og reproduksjon. God seksuell helse er en ressurs og beskyttelsesfaktor som fremmer livskvalitet og mestringsferdigheter gjennom hele livet».

Et godt sexliv, alene eller med en eller flere partnere, gir både glede og nytelse i hverdagen. Undersøkelser viser at kvinner i førtiårene er mer fornøyde med eget sexliv enn yngre kvinner. Blant kvinner i alderen 60 – 75 år viser en spørreundersøkelse at 74 % av seksuelt aktive, enten masturbering, samleie, beføling eller kyssing. Et godt seksualliv er med andre ord ikke forbeholdt den yngre garde.

Men, for mange kvinner opplever utfordringer med sex. Orgasmeproblemer, manglende sexlyst, tørre slimhinner, smerter under samleie, og traumer forbundet med negative seksuelle opplevelser er bare noe av det kvinner kan oppleve i løpet av livet.

Heldigvis er det mer fokus på kvinnehelse enn bare for noen år siden. I en artikkel vi deler på FRIIDA denne måneden, forteller en kvinne at hun hadde lært på skolen at sex skulle være smertefullt for kvinnen. Først ni år etter at hun ble seksuelt aktiv, med store smerter under samleie, fikk hun diagnosen vulvodyni. Det er ni år for lenge med smerter. Hvis vi snakker mer åpent om sex, både om gleder og utfordringer, tror vi at flere kvinner kan oppleve seksuell glede livet ut.

For det er så mange positive helseeffekter med sex og orgasme. Det er stressreduserende, vi blir glade, det kan styrke immunforsvaret og hjertet vårt. Det bedrer relasjonen til oss selv, og partneren(e) vår(e).

Den 7. mai er verdensdagen for onani. Vi i FRIIDA oppfordrer derimot til å gjøre om den gamle sangen Kom mai du skjønne milde til Kom i mai du skjønne milde. Mange blir litt yrere om våren. La oss nyte mai!

Siri Westervoll | Gründer og Redaktør FRIIDA