Search
Close this search box.

Kan vi pusse tennene for hardt? 

ANNONSØRINNHOLD | Å ha et fint smil er noe de fleste ønsker seg og som vi synes er tiltrekkende. Vi smiler til hverandre for å knytte kontakt, og for å vise vennlighet og glede. Tannpussen er viktig for å bevare det fine smilet, men visste du at feil pusseteknikk kan gjøre at tannkjøttet trekker seg […]

Kan vi pusse tennene for hardt? 

ANNONSØRINNHOLD |

Å ha et fint smil er noe de fleste ønsker seg og som vi synes er tiltrekkende. Vi smiler til hverandre for å knytte kontakt, og for å vise vennlighet og glede. Tannpussen er viktig for å bevare det fine smilet, men visste du at feil pusseteknikk kan gjøre at tannkjøttet trekker seg tilbake? 

Tilbaketrukket tannkjøtt, eller gingival retraksjon, som det heter på fagspråket, er faktisk ganske vanlig og det øker med alderen. Hele 60 % av 20- åringer og over 70 % av 30- åringer opplever tilbaketrukket tannkjøtt, i varierende grad. Er du i 50- årene er forekomsten på mer enn 90%. 

Ved tilbaketrukket tannkjøtt ser enkelte tenner ofte litt lengre ut enn de andre tennene. Det er ikke tannen som har blitt lengre i seg selv, men roten av tannen som har blitt synlig. Dette skjer når tannkjøttet trekker seg oppover i overkjeven eller nedover i underkjeven. Når tannkjøttet først er borte, vil det ikke vokse tilbake igjen. Dette kan også sørge for at det blir vanskeligere å rengjøre tennene skikkelig, som ofte fører til hull i tennene.  

— Mange synes tilbaketrukket tannkjøtt er skjemmende, rent estetisk. Ikke bare fordi mer av tannen synes, men også fordi tannroten som kommer til synet er gulere enn resten av tannen, forteller Shoresh Afnan, tannlege og oralkirurg i Oris Dental. 

— Dette kan også gi ubehag som ising i tennene, spesielt ved inntak av kald mat og drikke, forklarer Afnan. 

Når en god rutine tærer på tennene 

Det er grunn til å lure på hvorfor dette skjer i en befolkning som generelt er gode til å ivareta tennene. Undersøkelser gjort av Folkehelseinstituttet viser at tannhelsen vår har blitt betydelig forbedret i de siste tiårene. I den voksne andelen av befolkningen, i alderen 34-44 år, har hull i tennene blitt halvert.  

— Mye av årsaken ligger i at vi pusser tennene feil og for hardt, sier Afnan. Det å pusse tennene blir en del av morgen og kveldsrutinene våre, og da er det naturlig at vi også gjør dette på samme måte, hver eneste gang, fortsetter Afnan. Tannkjøttet blir altså utsatt for en mekanisk skade. Bruker du en hard tannbørste kan du vurdere å bytte til en som er myk for å skåne tannkjøttet ditt.  

— Be gjerne tannlegen din vise deg riktig pusseteknikk, oppfordrer Afnan. Mange pusser tennene med for harde bevegelser fra side til side istedenfor å børste med sirkulære og myke bevegelser.  

Andre årsaker til tilbaketrukket tannkjøtt kan være for hardhendt bruk av tanntråd eller generelt dårlig munnhygiene. Ved for dårlig rengjøring av tennene kan bakterier legge seg på kanten av tannkjøttet. Dette kan føre til et betent tannkjøtt som igjen blir mer sårbart for mekanisk skade. 

— Bruk av snus er også uten tvil en av de mest uttalte årsakene. Forskning viser at tannkjøttet trekker seg tilbake der snusen plasseres under leppa, forteller Afnan.  

Shoresh Afnan, tannlege og oralkirurg i Oris Dental

Tannlegens råd for å forebygge tilbaketrukket tannkjøtt: 

  • Puss tennene to ganger daglig med en myk tannbørste
  • Bruk tanntråd og gjerne munnskyllevann for å unngå betennelse i tannkjøttet
  • Ikke bruk snus 
  • Sørg for å ha en fast tannlege/tannpleier som du har god dialog med, som følger med på utviklingen i tannhelsen din, og gir deg gode råd for en optimal munnhygiene.  
  • Be tannlege eller tannpleier vise deg riktig børsteteknikk, spesielt i overgangen mellom tann og tannkjøtt 
  • Ser du tegn til tilbaketrukket tannkjøtt, ta kontakt med tannlegen din 

Hvordan behandle tilbaketrukket tannkjøtt? 

Tannkjøtt som har trukket seg tilbake vil ikke vokse tilbake. Ubehandlet vil denne tilstanden over tid gradvis forverres.  

— For en langsiktig effekt med god prognose anbefaler vi kirurgi, forklarer Afnan.  

Tannlegen din vil vurdere om kirurgisk behandling skal gjennomføres ut fra både estetiske hensyn og ubehag i form av ising i tennene. Be tannlegen om et behandlingsforslag og informasjon om stønadsordninger fra HELFO (folketrygden). 

Lærum, O.D, 2012. Tidsskr Nor Legeforen 2012, Utgave 21, 132: 2418.  doi: 10.4045/tidsskr.12.1100 

Hage K, Dæhlin MS, Midtbø M, Bunæs DF, Arnesen R, Ibrahim SO, Leknes BO, Leknes K.N. Gingivale retraksjonar – er kjeveortopedisk behandling ein risikofaktor? Nor Tannlegeforen Tid. 2015; 125: 244–52. 

Imber JC, Kasaj A. Treatment of Gingival Recession: When and How? Int Dent J. 2021 Jun;71(3):178-187. doi: 10.1111/idj.12617. Epub 2021 Jan 29. PMID: 34024328; PMCID: PMC9275303. 

Larsen OI, Alvestad TG, Dalbak ETG, Bunæs DF, Leknes KN. Gingivale retraksjoner. Et kritisk blikk på klassifikasjonssystemer. Nor Tannlegeforen Tid. 2018; 128: 328–35.