KJØP OMEGA 3 FRA FRIIDA SHOPPEN
Search
Close this search box.

Fødselsskader nedprioriteres

Under en fødsel blir strukturer tøyd. Muskler, bindevev og sener som skal holde urinblæra og skjeden blir strukket. Hos mange går dette tilbake av seg selv etter en viss tid. For andre kan det oppstå problemer i ettertid med smerter og andre plager som det kan være ubehagelig å snakke om. For vi skal jo […]

Fødselsskader nedprioriteres

Under en fødsel blir strukturer tøyd. Muskler, bindevev og sener som skal holde urinblæra og skjeden blir strukket. Hos mange går dette tilbake av seg selv etter en viss tid. For andre kan det oppstå problemer i ettertid med smerter og andre plager som det kan være ubehagelig å snakke om.

For vi skal jo bare fungere som normalt. Når det lekker urin og kanskje til og med avføring, oppleves det som et skikkelig tabu og er noe de fleste kvier seg for å være åpen om. Under en fødsel kan det også oppstå rifter og større skader som kan gi arrvev og smerter senere.

– Pasientene er lettet når de først kommer og får hjelp. De føler at de endelig blir tatt på alvor. Dette forteller Madeleine Engen, gynekolog og spesialist innen urinlekkasje og vaginale fremfall ved CMedical på Majorstuen. Det å ikke kunne trene på grunn av nedpress og bulk følelse, ha uhell med urinen, oppleve at avføring er vanskelig, eller smerter ved samleie og generende lyder fra skjeden, gir dårlig livskvalitet, fortsetter Engen.

Rifter

Under en fødsel er det ikke unormalt at det kan oppstå rifter med ulik lengde og dybde. Dette kan være inne i skjeden i alle retninger, eller utenpå over kjønnslepper eller ned mot endetarmen. Fødsel av større barn og kompliserte forløsninger med tang og lang trykketid, kan være med på å øke faren for skader og rifter i skjeden. Engen legger vekt på viktigheten av å oppdage dette etter fødselen.

– Det er mye fokus på et friskt barn, men kanskje ikke så mye fokus på mors bekken og underliv etterpå, forteller Engen.

Rifter som har blitt sydd kan gi problemer i etterkant. Enten ved at det er sydd for stramt, sydd feil, eller at det er dannet arrvev. Dette kan være smertefullt og gi ubehag ved samleie. Hvis åpningen i skjeden har blitt for vid kan det gi luftavgang fra skjeden. Dette er vanlig ved fysisk aktivitet som yoga eller samleie.

Det kan være god hjelp med opptrening hos fysioterapeut eller osteopat med god kunnskap om bekkenbunnstrening.

– Er det for stramt med eller uten arrvev kan lokal østrogen over tid og dilatorbehandling hjelpe, en sjelden gang må vi korrigere arrvev ved kirurgi, sier Engen.

Hemmende lekkasjer, lukt og lyd

Etter en vaginal fødsel er det vanlig å oppleve urinlekkasje når du ler, hopper, nyser eller hoster. Dette kalles for stressinkontinens og kommer av at strukturer som muskulatur, bindevev som vanligvis skal fiksere urinrøret, er blitt strukket. Etter noen måneder bør dette avta. 23 % opplever likevel inkontinens seks måneder etter fødselen. Hvis du fortsatt opplever urinlekkasjer bør du få undersøkt hva årsaken kan være. Bekkenbunnstrening kan være til god hjelp og det finnes fysioterapeuter med spesialutdanning på dette. Treningen anbefales før et eventuelt kirurgisk inngrep.

– Det finnes flere ulike enkle og trygge kirurgiske metoder for å stoppe urinlekkasje, understreker Engen.

Det kan også lekke luft og avføring fra endetarmen selv om dette er noe mer sjeldent. Om lag 1000 kvinner får anal inkontinens etter en vaginal fødsel i året. Dette kan ramme kvinner som har fått en rift i endetarmens lukkemuskel under en vaginal fødsel. Symptomene trenger ikke å komme rett etter fødselen, men flere år senere. Kvinnene forteller om en stor frykt for at lukt og lyd skal merkes av andre. De må hele tiden vite hvor nærmeste toalett er. Det er også vanlig å isolere seg. Disse plagene går definitivt ut over livskvalitet. Det er mange som kvier seg for å oppsøke hjelp. Den gode nyheten er at dette kan bli bedre ved riktig hjelp. Enten ved at lukkemuskelen trenes opp eller ved kirurgi.

Bulk i skjeden og tyngdefornemmelse

Som vi tidligere har snakket om kan en fødsel medføre at muskler og støttevev i bekkenbunnen svekkes. Dette kan gjøre at enten skjedevegger, livmorhals eller hele livmoren siger nedover gjennom skjedeåpningen. Det er dette som kalles for vaginal fremfall, annet ord er prolaps av bekkenorganer. Det kan kjennes som en bulk i skjeden. Det kan føre til at det er vanskeligere å tømme blæra og ubehag ved samleie. Noen opplever at de må tisse hyppig. Selv om dette kan forekomme etter vaginal fødsel og spesielt etter mange eller tøffe fødsler ved vakuum eller tang på store barn, er de aller fleste pasientene eldre.

– Vaginal fremfall er noe som vanligvis utvikler seg over tid. Halvparten av kvinner i overgangsalderen har et fremfall, men ikke alle har symptomer, forteller Engen. Ved tap av østrogen vil slimhinnen svekkes og skjedeveggen bli skjørere. Lokal østrogen i skjeden kan lindre symptomer på fremfall, forteller hun videre.

Engen ønsker å understreke at også mange kvinner i 20, 30 og 40- årene har reelle fremfall. Tung styrketrening, astma som er dårlig medisinert og andre ting som gir økt buktrykk sammen med arv og barnefødsler er største risikofaktorer for å utvikle fremfall.

– Med få plager anbefales ikke operasjon, men vi anbefaler alltid bekkenbunns trening for å forebygge en forverring. For noen kan det hjelpe å sette inn et pessar som vil bidra til å holde prolapset på plass. Jeg opplever at pessar ofte er lite populært hos yngre, da det må tas ut hos legen og vaskes hver 4 mnd, forklarer Engen.

For å styrke bekkenbunnen foreslår Engen:

Få et veiledet treningsprogram hos osteoat eller fysioterapeut som kan bekkenbunn!

Det er en stor fordel at de jobber tverrfaglig og tett på gynekologer som er gode på fødselsskader.

Madeleine Engen

Referanser:

Gynekologi Metodebok

Urininkontinens etter fødsel er vanlig (tidsskriftet.no)

Wesnes SL, Hannestad Y, Rortveit G. Delivery parameters, neonatal parameters and incidence of urinary incontinence six months postpartum: a cohort study. Acta Obstet Gynecol Scand. 2017 Oct;96(10):1214-1222. doi: 10.1111/aogs.13183. Epub 2017 Jul 27. PMID: 28626856.

Anal inkontinens kan behandles (tidsskriftet.no)

artikler du kanskje vil like