KJØP OMEGA 3 FRA FRIIDA SHOPPEN

Økonomisk ruskevær i sikte

Tekst: Guro Sollien Eriksrud | Foto: Unsplash Flere med økonomiske problemer betyr flere med helseproblemer og vanskelige liv. Det gjelder å ta tak nå, og du kan bidra.  Du trenger ikke være økonomiekspert for å hjelpe noen med økonomien.  Du trenger heller ikke være god med tall og regneark for å ta tak i egen situasjon. Vær snill å les det to […]

Økonomisk ruskevær i sikte

Tekst: Guro Sollien Eriksrud | Foto: Unsplash

Flere med økonomiske problemer betyr flere med helseproblemer og vanskelige liv. Det gjelder å ta tak , og du kan bidra. 

Du trenger ikke være økonomiekspert for å hjelpe noen med økonomien.  Du trenger heller ikke være god med tall og regneark for å ta tak i egen situasjon. Vær snill å les det to ganger. Fortell andre om det også.  

For alt tyder på at mange vil få en veldig tøff økonomisk høst. Hva vi gjør – og ikke gjør nå – kan bestemme om det blir en kneik eller en krise.  

En kneik kan vi lære masse av og komme styrket ut av. En økonomisk krise kan fort forplante seg og påvirke hele livet til den det gjelder og eventuell familie. 

Økonomi påvirker alt

Mange påstår at “penger betyr ingenting”. De må enten ha levd ekstremt skjermet, eller de snakker ikke sant. 

Økonomi er nemlig avgjørende for de nederste trinnene i Maslows behovspyramide. Selve grunnmuren i livet. Uten en trygg grunnmur vakler resten av huset og livet. Dette gjelder også i Norge, selv om det er lett å tenke at velferdsstaten alltid vil sørge for at det mest grunnleggende er dekket. 

Usikkerhet og tabuer  

Tall fra inkassoselskaper og gjeldsregisteret tyder på at flere nå får problemer med å gjøre opp for seg. Det betyr flere som ligger våkne om natta, flere som kjenner brystet snøre seg sammen, flere som ikke kan sende barna sine på aktiviteter. I verste fall flere som mister alt de eier.  

Det er ikke bare prisvekst som bidrar til dette. Nordmenn har mye gjeld. Vi er dårlige på å planlegge økonomien. Mange opplever at de mangler kunnskap og en helhetlig oversikt. Det er ikke rart! Vi lever i et samfunn med høye forbruksforventninger og en kontinuerlig sammenligning med andre. 

Ikke minst er dette et ekstremt tabubelagt område. Så tabubelagt at enkelte velger å ta sitt eget liv framfor å fortelle om en økonomi som har gått til grunne. 

Det er nettopp derfor vi alle kan bidra: Ved å tore spørre og bry oss. Enten vi er venn, kollega, leder, familie eller lege. 

Slik kan vi få farer og problemer raskere på bordet, og bidra til mindre skam og ensomhet hos dem som har det tøft.  

artikler du kanskje vil like