Helse i hver feriedråpe – fortalt i 7 korte punkter

Tekst: Vilja Reiser Mennesker som reiser minst to ganger i året lider av mindre stress, depresjon samt angst enn de som ikke reiser. Forskning viser at det å reise bort, få nye opplevelser, pauser og ikke minst fellesskap gjør mye med oss mennesker. 1 Tiden går saktere Ifølge professor i nevrologi, Davis Eagleman, så vil […]

Tekst: Vilja Reiser

Mennesker som reiser minst to ganger i året lider av mindre stress, depresjon samt angst enn de som ikke reiser. Forskning viser at det å reise bort, få nye opplevelser, pauser og ikke minst fellesskap gjør mye med oss mennesker.

1 Tiden går saktere

Ifølge professor i nevrologi, Davis Eagleman, så vil du, når du er på ferie, oppleve at tiden går saktere, akkurat så sakte som vi følte at tiden gikk når vi var barn. Årsaken til dette er at som voksne så utvikler vi såkalte komprimerte minner, som gjør at vår opplevelse av tid går raskere etter hvert som vi blir eldre. Minner nullstilles når du besøker nye steder og opplever nye ting.
Synes du tida flyr av av gårde? Da er svaret; reis på ferie til et nytt sted!

2. Penger brukt på opplevelser gir oss mer lykke enn penger brukt på ting.

Dette er selvfølgelig en sannhet med modifikasjoner og gjelder når vi har dekket våre grunnleggende behov. Mange av oss har alt vi trenger og mer til, men kjenner at vi blir rikere av opplevelser. Smake ny mat, høre et nytt språk, se hvordan andre mennesker lever, lære om andre kulturer – dette gir oss nye perspektiver og lærdom.

En sofa, en bil eller en veske er kun ny en gang og ubrukt veldig kort tid, og deretter en ny ting vi har tilegnet oss. Gjør vi derimot en reise gir vi os selv verdifulle minner, som vi kan ta frem og gledes over gang på gang. Og kanskje blir opplevelsen mer verdifull for hver gang du tenker tilbake på den?  

3. Sunt liv

Mat kan jo også være både godt og sunt, særlig middelhavs-kosten, som beviselig beskytter mot hjerte og karsykdommer, med mye frukt og grønnsaker, olivenolje, ferske råvarer – og gjerne med et glass vin til! Vi spiser gjerne lettere mat på ferie til Middelhavslandene – våre foretrukne ferieland!

4. Utsikt gir innsikt

Pauser gjør oss mer kreative og kan gi bedre søvn. Mange lever med mye stress, tidsklemme, bekymringer og mange tanker som svirrer. Dessuten er vi nesten alltid tilgjengelige og skal være online på alle slags medier døgnet rundt. Da kan virkelig det å koble av, logge av, ta en pause gjøre underverker. Når vi tar pauser, selv små pauser i hverdagen på 10 minutter, gir det hjernen en slags kick start, en sjanse til å utfolde seg friere.

Det å få egentid er noe vi alle trenger, men som vi ikke alltid er så gode til å gi oss selv i en hektisk hverdag. Men med egentid, tenke litt langsomme tanker, så kommer ofte også innsikt og nye tanker – kanskje du til og med blir litt bedre kjent med deg selv? Særlig kvinner har utfordringer med å «slippe» hverdagen hjemme. Det å savne – og bli savnet – er verdifulle egenskaper som gir forholdet/familiesituasjonen styrke når man vel samles igjen.

5. Fellesskap

Fellesskap, vennskap, tilhørighet – det er superviktig i alle menneskers liv.  Hverdagen forandrer seg med årene, og det å få venner i voksen alder kan by på utfordringer. På en reise med andre blir man lett og fort kjent. Det sosiale aspektet blir ivaretatt og du kommer hjem med mye mer i ryggsekken enn kun taxfreekvoten.

6. Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet gir bedre helse – både fysisk og mentalt. Det er intet nytt for noen. For mange gir det en ekstra boost å kunne trene sammen med andre, det gir en drahjelp til å komme i gang. Mange forteller oss at det er vanskelig å komme i gang hjemme i hverdagen. Det er for komplisert, og flere tror at hvis de ikke trener kjempehardt mange ganger i uka, så hjelper det ikke uansett. Litt ER bedre enn ingenting. Mye bedre!

7. Lykkehormoner

 Etter kun få minutter ute i naturen, langs stranden eller i skogen – så skjer det påviselige endringer i hjernen og hormonsystemet i kroppen. Vi får bedre konsentrasjon, økt potensiale for læring, hormoner som er knyttet til stress reduseres, det samme gjelder bekymringer og negative tanker, mens de som handler om velvære øker. Natur roer rett og slett ned nervesystemet vårt og forskere går så langt som å kalle det en lykkepille uten bivirkninger!

Kombiner dette med sol og varme, særlig for oss som bor her opp i nord, en skikkelig vitaminboost, som også demper depressive tendenser og er bra for både ledd og hjertet.

FRIIDA - Vilja Reiser med fysisk aktivitet
Vilja Reiser – Gruppereiser med aktiviteter som skaper et fellesskap

Vilja leverer gruppereiser til kvinner, reiser med tema, glede, aktivitet og fellesskap.

Vi reier 30 års jubileum i år og over 50 000 kvinner har reist med oss i løpet av disse tretti år. På våre reiser med Vilja kan du reise alene, men uten å være ensom. Du bestemmer selv hvis du vil være med på vårt felles program, eller bruke dagen til deg selv og en god bok ved stranden. Du får faktisk i pose og sekk!
8 av 10 reiser alene på utreisedagen, men 10 av 10 kommer hjem med nye venner! Dertil med en haug av opplevelser som blir forsterket gjennom fellesskapet.
Eller som Synnøve sa etter endt feriereise med Vilja: – «Når i all verden skulle jeg få tid til å lese den boken du anbefalte meg å ta med, Charlotte?»

Fysisk aktivitet med Vilja Reiser

På våre reiser er det alltid en form for trening, vandring, sykling eller bare stretching – vi gjør noe fysisk hver dag.
Det er også en super mulighet å teste ut nye aktiviteter og prøve nye ting, om det er sykling, padling, fjelltur eller yoga. På en reise får du dermed ofte muligheten til å prøve en ny aktivitet, uten at du må melde deg på et 8 ukers kurs.

Oppsummert:

Penger brukt på opplevelser gir mer lykkefølelse! Ta vare på deg selv – velkommen på ferie, ferie med fellesskap, glede og aktivitet.

Charlotte Ehde-Eliassen
Gründer og eier
Vilja

www.viljareiser.no