Search
Close this search box.

Gravid? Husk tannsjekken – for barnets skyld 

ANNONSØRINNHOLD | Gjennom livet går vi gjennom ulike faser som preger helsa, også tannhelsa.   Under en graviditet herjer hormonene vilt og gjør tenner og tannkjøtt mer utsatt for betennelse. Visste du at betennelse i tannkjøttet under en graviditet kobles til tidlig fødsel?  Hormonendringer som gir betennelse  Hormonene som sirkulerer i kroppen under graviditeten er helt […]

Gravid? Husk tannsjekken – for barnets skyld 

ANNONSØRINNHOLD |

Gjennom livet går vi gjennom ulike faser som preger helsa, også tannhelsa.  

Under en graviditet herjer hormonene vilt og gjør tenner og tannkjøtt mer utsatt for betennelse. Visste du at betennelse i tannkjøttet under en graviditet kobles til tidlig fødsel? 

Hormonendringer som gir betennelse 

Hormonene som sirkulerer i kroppen under graviditeten er helt naturlige og høyst nødvendige, men denne hormonelle ubalansen kan gjøre tenner og tannkjøttet mer utsatt for karies (hull). Hvis du opplever at tannkjøttet blør når du pusser tennene eller bruker tanntråd, kan dette være det første tegnet på graviditetsgingivitt, som er en mild form for tannkjøttbetennelse. 

Benedicte Borna, tannlege i Oris Dental
Benedicte Borna, tannlege i Oris Dental

Det er nå det er viktig å forebygge 

– Det er ikke uvanlig at gravide dropper tannlegebesøket under graviditeten. Det er så mye annet som skal ordnes, fikses, og sjekkes. Så kommer barnet, og da havner tannsjekken langt ned på «to-do-lista» for de fleste, sier Benedicte Borna, tannlege i Oris Dental. 

Borna oppfordrer imidlertid alle gravide å ta en sjekk av tennene. 

– En rutinekontroll av tennene gir deg en mulighet til å ta tak i eventuelle mindre problemer før de utvikler seg til å bli mer omfattende. Større inngrep som kan kreve antibiotikabehandling anbefales ikke under en graviditet, forteller Borna.  

Alvorlige konsekvenser av tannkjøttbetennelse

Under graviditeten sørger hormonendringer til økte mengder av bakterier i munnen som lett kan legge seg som plakk på tennene. Dersom man ikke er ekstra nøye med å pusse i overgangen mellom tann og tannkjøtt kan veien være kort til tannkjøttbetennelse med potensielt uheldige konsekvenser. 

– Forskning viser en klar sammenheng mellom tannkjøttsykdom under graviditeten og for tidlig fødsel. Det er også økt risiko for svangerskapsforgiftning hvis man har aktiv tannkjøttsykdom under svangerskapet, forklarer Borna. 

Trygt med røntgen og bedøvelse under graviditet 

Mens noen gravide utsetter tannlegebesøket fordi de har så mye annet å tenke på, utsetter andre fordi de er bekymret for røntgenstrålingen.  

– Røntgenbildene vi tar ved en vanlig kontroll avgir svært små mengder stråling og kan trygt gjennomføres av deg som er gravid. Også bedøvelsesmidler er helt trygt for gravide. Dosene er såpass små, og lokale at de ikke påvirker barn eller graviditet for øvrig, beroliger Borna. 

Borna bedyrer likevel at det er viktig at du forteller tannlegen at du er gravid, slik at tannlegen kan ta nødvendige hensyn, og kan diagnostisere deg på riktig grunnlag.  

Syreskader med småspising og oppkast 

Det er ikke uvanlig å småspise mer enn før, når man er gravid. Kroppen trenger rett og slett mer energi, ofte i mindre doser. Behovet for enkelte type mat- eller drikkevarer kan også melde seg og sørge for et mindre balansert kosthold enn ønskelig. Endringen i spise- og drikkevaner kan utsette tennene dine for hyppigere syreangrep og en økt bakterieflora, som kan ødelegge den beskyttende emaljen på tennene forårsake tannskade. Det er derfor viktig å være bevisst hvor ofte man utsetter tennene for sure og sukkerholdige mat- og drikkevarer. Pass på å drikke godt med vann etter matinntak, og ta gjerne en tyggegummi for å nøytralisere syrebalansen i munnen.  

Kvalme og sure oppstøt er noe de fleste opplever under en graviditet. Ikke bare er det ubehagelig når det står på, men det kan også sørge for alvorlige syreskade på tennene. Den sure magesyren tærer på tennenes beskyttende emalje. Etter en runde med oppkast eller sure oppstøt er det antageligvis fristende å pusse tennene.

– Ikke gjør det! sier Borna, og forklarer:  

– Fordi mageinnholdet inneholder svært mye syre som skader emaljen, vil børstning av tennene kunne gjøre ytterligere skade. Det anbefales derfor heller å skylle munnen med vann, og vente minst 30 minutter med å børste tennene. 

Tannlegens råd til deg som er gravid:  

  • Begrens småspising, spesielt sur og sukkerholdig mat 
  • Drikk vann som tørstedrikk 
  • Strever du med oppkast eller sure oppstøt: skyll munnen med vann, og vent minst 30 min. med å pusse tennene   
  • Ta en rutinesjekk av tennene hos tannlegen, og ikke glem å informere om at du er gravid 
  • Opplever du smerter i munnen er det viktig å bestille en time, slik at du kan forebygge at eventuelle skader utvikler seg til noe mer alvorlig 
  • Bleking av tenner frarådes, også hjemmebehandling 

Hvem er du?

Ivrig redebygger, arbeidsnarkoman, livsnyter eller småbarnsforelder? Mens livet går sin vante gang gjennom en rekke faser, preges munn- og tannhelsen vår på ulike vis. Vi har tatt for oss noen av de klassiske livsfasene, og oppsummert hva det kan være lurt å være litt ekstra oppmerksom på.

Referanser: 

Tannhelse under graviditet | Til ved svangerskap | Oris Dental 

Nor Tannlegeforen Tid. 2001; 111: 

DOI:10.56373/2001-8-5 Periodontitt og systemiske lidelser | Den norske tannlegeforenings Tidende (tannlegetidende.no) 

Helsedirektoratet.no Orale tilstander med risiko for somatisk sykdom – Helsedirektoratet