Search
Close this search box.

Livets kompass: dine verdier  

Tekst: Bente Kristensen | www.livsendring.no | Dine personlige verdier kan sammenlignes med et indre kompass som guider deg gjennom livets mange veikryss. Verdier påvirker dine valg, dine mål og til og med hvordan du har det. Å utforske verdiene dine kan åpne døren til en dypere forståelse av deg selv og hjelpe deg å skape […]

Livets kompass: dine verdier  

Tekst: Bente Kristensen | www.livsendring.no |

Dine personlige verdier kan sammenlignes med et indre kompass som guider deg gjennom livets mange veikryss. Verdier påvirker dine valg, dine mål og til og med hvordan du har det. Å utforske verdiene dine kan åpne døren til en dypere forståelse av deg selv og hjelpe deg å skape et meningsfylt liv.  

Mange bedrifter har jobbet med verdiene sine. Når jeg spør coachingkunder om de er bevisst hvilke verdier som er de viktigste for dem er det mange som ikke kan svare, i hvert fall ikke med en gang. Det er synd for verdiene våre spiller som sagt en veldig viktig rolle i livene våre. Verdiene dine er deg! De er grunnmuren i deg, selve fundamentet. Når du får tilfredsstilt verdiene dine og du blir møtt på verdiene dine så har du det bra. 

Hva er en verdi? 

Folk legger litt forskjellig i hva som er en verdi så det er ikke alltid så lett å vite. Da jeg tok min coachingutdanning fikk vi beskjed om at verdier er noe som IKKE kan trilles i en trillebår. Så når noen for eksempel tenker at familien er en verdi, så er det mer et livsområde. For familien din kan jo strengt talt trilles i en trillebår! For å finne verdien i forhold til familie kan du spørre deg selv hva familien gir deg. Kanskje det er kjærlighet eller trygghet, og i så fall er det det som er din verdi. 

Eksempler på verdier kan være frihet, glede, trygghet, ærlighet, ro, grundighet, energi, kjærlighet, harmoni, spenning, effektivitet, respekt, nysgjerrighet og omsorg. Det finnes uendelig mange verdier. 

Motivasjonen bak våre handlinger

Kanskje har du lagt merke til at det er mye lettere å motivere deg til å gjøre noe hvis det du skal gjøre er viktig for deg? Når noe er viktig for deg, er det er uttrykk for dine verdier. Det er nettopp verdiene som driver oss – de motiverer oss. 

Verdiene våre gir også en bedre forståelse av hvem vi er og hvorfor vi handler som vi gjør. Verdiene våre styrer livene våre på mange måter. De er for eksempel med på å bestemme hva slags jobb vi har, hvem vi omgås med, og hvor vi drar på ferie. Vi tar valg ut ifra verdiene våre.  

Hvis du for eksempel skal skaffe deg jobb og du vet at trygghet er viktig for deg, kan det være lurt å søke en fast jobb i staten hvor du vet hvor mye inntekt du vil få hver måned, istedenfor å starte for deg selv.  

Hver dag må vi ta utallige beslutninger. For eksempel, skal jeg droppe festen i kveld for å besøke min syke bestemor? Skal jeg bli på jobb en time ekstra for å gjøre presentasjonen min enda bedre eller skal jeg dra hjem til familien? Beslutningene vi tar er basert på våre verdier, og det er derfor lurt å vite hva som er viktig for oss sånn at vi kan ta gode valg. 

Verdier kan være en rettesnor for oss

Verdier kan være en rettesnor for oss. De kan hjelpe oss å ta gode valg. Hvis du vet hva dine verdier er, kan du spørre deg selv: Er det jeg skal gjøre nå, i tråd med verdiene mine? Hvis svaret er ja, er det antagelig riktig å gjøre det. Hvis svaret er nei, gjør du antagelig lurt i å ikke gjøre det. 

En måte å bli bevisst verdiene dine er å stoppe opp når du kjenner på sterke følelser. For eksempel å stoppe opp når du blir sint og reflektere over hva som gjør deg så sint, for det er helt klart noe som har rokket ved verdiene dine. Kanskje du blir sint fordi noen har kjeftet på deg? I så fall kan det være du blir sint fordi du opplever det som urettferdig. Da er nok rettferdighet en viktig verdi for deg.  

Eller kanskje du finner ut at noen har løyet for deg og du blir sint. Da er antagelig ærlighet veldig viktig for deg. Jeg selv kan bli irritert når noen har en lav terskel for å melde avbud i siste liten, og det er fordi pålitelighet er en viktig verdi for meg. 

Å leve etter verdiene våre 

For at vi skal ha et godt liv er det viktig å leve etter verdiene våre. Hvis vi ikke får oppfylt verdiene våre så har vi det antageligvis ikke så bra. Og vi kan gå på en smell hvis vi gjør mange ting som går på tvers av verdiene våre. Det er for eksempel mange mennesker som handler på tvers av sine verdier på jobb, og det kan føre til at de blir syke.  

Si at en person verdsetter omsorg høyt og det er viktig for denne personen at folk på jobben tar seg tid til å snakke og lytte til hverandre. Hvis denne personen jobber på et sted hvor effektivitet er det som verdsettes høyest, og det ikke er aksept for at en bruker tid på å vise omsorg for andre, da vil denne personen mest sannsynlig mistrives og kanskje til og med bli utbrent eller syk etter hvert. 

Når vi snakker om verdier så vurderer vi ikke om de er gode eller dårlige. Vi konstaterer bare at de er der – og at de har stor innflytelse på oss. En person som vektlegger trygghet, vil antagelig se annerledes på et parforhold enn en person som verdsetter frihet. Det er helt greit. Det som er så fint er at det blir mye enklere å velge det som er mest riktig for deg når du er klar over dine egne verdier.  

Viktig å være klar over egne verdier

To personer som har de samme verdiene kan godt legge forskjellige ting i verdiene, altså ulike kriterier. Si at du og partneren din begge har nytelse som en viktig verdi og dere skal på ferie sammen. For den ene parten kan nytelse bety å stå opp tidlig sånn at en får vært med på flest mulig aktiviteter hver dag. For den andre parten kan nytelse bety å sove sent og å tilbringe dagen i en solseng på stranda. Det sier seg selv at det kan bli noen konflikter på den ferien. Derfor er det så viktig å avklare disse tingene på forhånd. 

Verdier er ikke statiske, og de kan endre seg underveis i livet. De kan endre seg basert på hva som skjer i livet ditt. Det som er viktig for deg i dag vil kanskje ikke være like viktig 15 år frem i tid. Livssituasjonen din er kanskje helt annerledes om 15 år enn den er i dag. Da har det kanskje dukket opp andre verdier som er viktige for deg? Kanskje er spenning byttet ut med trygghet? 
 
Det beste med verdiene våre er at de ikke er bygget i stein. Det er lov å skifte mening. Vi kan bytte ut verdiene våre. 

Ulike verdier

Vi kan ha forskjellige verdier på ulike områder i livet. Verdiene dine i jobbsammenheng kan for eksempel være forskjellig fra verdiene dine når det gjelder et parforhold. På jobb er kanskje effektivitet, kontroll og kvalitet dine viktigste verdier, mens i parforholdet ditt er kanskje kjærlighet, tillit og omsorg dine viktigste verdier. 

Vi har også noe som heter kjerneverdier. Dette er de viktigste verdiene våre som ligger dypt lagret inni oss, ofte på et ubevisst nivå. Dette er verdier som vi alltid har med oss. 

Bente Kristensen | www.livsendring.no

Lyst til å bli mer bevisst på dine verdier?

Det å jobbe med verdiene sine er en prosess, og ikke gjort på noen få minutter. Kanskje du har lyst til å begynne denne prosessen i dag? I så fall kan du begynne med å lage en liste over hvilke verdier som er viktige for deg (dine kjerneverdier).  

For å finne verdiene dine kan du spørre deg selv hva du må ha i livet for at du skal ha det bra. Hva er viktigst for deg? Trenger du for eksempel kjærlighet, ærlighet, spenning, frihet, trygghet, tillit eller toleranse? Hva skal livet ditt inneholde for at du skal ha det bra? 

Verdirefleksjon

Når du har laget en liste med verdiene dine, kan du rangere dem. Hvem er aller viktigst? Du kan forestille deg at du kun får en verdi oppfylt, hvilken er da viktigst? Og hvis du får en til oppfylt, hva er den nest viktigste? Sånn holder du på til du har rangert alle verdiene dine.  

Når du har rangert verdiene dine, kan du stille deg selv følgende fem spørsmål på hver verdi.  

– Hva betyr denne verdien for meg? 

– Hvorfor er denne verdien viktig for meg? 

– Tar jeg beslutninger i henhold til denne verdien? 

– Lever jeg i tråd med denne verdien? 

– Hvis jeg ikke lever i tråd med verdien, hva kan jeg gjøre for å leve mer i tråd med verdien? 

Du kan bruke samme mal som over dersom du ønsker å finne de viktigste verdiene dine på ulike områder i livet ditt. For eksempel kan du finne de viktigste verdiene dine i forhold til jobb eller i forhold til et kjærlighetsforhold eller i forhold til venner.  

Jeg håper du har fått noen nye refleksjoner i forhold til verdier, og at du har blitt enda litt mer nysgjerrig på verdiene dine. 

Dersom du ønsker å lytte til denne episoden som en podcast på Spotify kan du trykke HER.
Dersom du vil lytte på Apple podcast kan du trykke HER.