Search
Close this search box.

Hvordan kan eiendomsinvestering styrke kvinnehelse? 

Tekst: May Helene Evensen | Sammenhengen er kanskje vanskelig å se, men egentlig ganske åpenbar. En trygg økonomisk grunnmur legger grunnlag for mindre stress og bekymringer, større frihet og handlingsrom – og bedre kvinnehelse.  De siste årene har inflasjonen skutt fart og har du ikke vært investert kan det føles vanskeligere enn noen gang å […]

Hvordan kan eiendomsinvestering styrke kvinnehelse? 

Tekst: May Helene Evensen |

Sammenhengen er kanskje vanskelig å se, men egentlig ganske åpenbar. En trygg økonomisk grunnmur legger grunnlag for mindre stress og bekymringer, større frihet og handlingsrom – og bedre kvinnehelse. 

De siste årene har inflasjonen skutt fart og har du ikke vært investert kan det føles vanskeligere enn noen gang å komme inn i markedet. Det sies at den beste tiden å investere var for 10 år siden – den nest beste er i dag. 

Min historie

Jeg vokste opp i en liten fjellbygd oppe i Valdres og de fleste voksne relasjoner rundt meg hadde inntatt svært tradisjonelle kjønnsmønster. Han jobbet mye, styrte økonomien og tok seg av investeringer. Hun stelte hus, passet barn, lagde mat og kjøpte pynteputer. Ikke noe galt i det – men jeg husker at jeg flere ganger tenkte: Er du egentlig lykkelig? Trives du med dette livet? Hadde du valgt dette om økonomi ikke var en faktor?

Selv diltet jeg som regel etter pappa. Han drev eget foretak og mens andre var ute med sine fedre på ski, var jeg inne med min far og gjorde regnskap. Vi betalte regninger, han fortalte meg om investeringer han gjorde, vi snakket om potensielle (og reelle) tap og jeg fikk et innsyn i økonomi, på godt og vondt, som jeg er evig takknemlig for. Jeg bestemte meg tidlig for at økonomi aldri skulle fange meg i en relasjon jeg ønsket meg ut av. Derfor måtte jeg også være min egen lykkes smed og som 21 åring investerte jeg i min første eiendom. 

Hvorfor eiendom?

Selv har jeg vært heldig. Jeg var på riktig sted til riktig tid og fikk en pangstart på min eiendomsreise. Verdiøkning og leieinntekter gjorde at jeg kunne investere i flere objekter og lånene mine betjente seg så og si selv. I løpet av de siste fem årene har mine eiendommer økt mye i verdi, og til tross for en ustabil økonomi kjenner jeg på trygghet. Eiendom er noe håndfast og gode utleieobjekter vil man alltid ha inntekter på. Tar man en titt på historien vil man også se at eiendom jevnt og trutt har økt i verdi – til tross noen humper i veien og krakk i økonomien. 

De siste årene har det vært et stort fokus på investering i fond og aksjer blant kvinner. Det er fantastisk – men det hjelper lite på veien mot økonomisk likestilling å få 20% avkastning på et fond med saldo 300.000 om mannen din i samme periode har fått 10% avkastning på en eiendom han kjøpte for 2 millioner.

Aksjer og fond har vært hett lenge.

Mange har snakket om det og kvinner har investert mer enn noen sinne tidligere. Det er fantastisk – men det hjelper lite på veien mot økonomisk likestilling å få 20% avkastning på et fond med saldo 300.000 om mannen eller broren eller naboen din i samme periode har fått 10% avkastning på en eiendom han kjøpte for 2 millioner. Da har han et enormt forsprang som det vil være svært vanskelig å ta igjen.

Vi blir ikke økonomisk likestilte før vi investerer med lånt kapital. 

Ved å investere med lånt kapital kan du gire investeringen din. Det vil si at du får avkastning på penger som ikke er dine – og det er slik mange har tjent seg rike på eiendom. Når jeg snakker med mine jevnaldrende er ofte pensjon og fremtidsbekymringer tematikk. Man er usikker på hva man vil få av folketrygden og hvordan det beløpet vil speile kostnadsnivået om 10 – 20 – 30 år? Allerede ser vi at mange lever på fattigdomsgrensen og det er skremmende. Jeg sier ikke at eiendom er oppskriften på en vellykket økonomi eller evig trygghet – men det kan være virkemiddelet som gjør at du seiler på bølgen av inflasjon og verdistigning, i stedet for å løpe heseblesende etter. 

Kunnskap er makt 

Det kan virke vanskelig å sette seg inn i. Overveldende. Skremmende. 

Selv har jeg kjent på alle følelsene. Likevel er det ganske enkel matte. Pluss og minus. Og ser vi på historien er det ingenting å lure på. Det er lurt å være investert i eiendom. 

Les artikler. Delta på eventer. Lytt til podcaster. Oppsøk kunnskap.

Kanskje sitter du igjen med litt ekstra på konto etter at feriepengene kom? Sett de til side og øremerk de investering. Kanskje er du nærmere å starte din eiendomsreise enn du tror?