Search
Close this search box.

Er styrketrening viktig i overgangsalderen?

Tekst: Siv Gunnarsen | Hetetokter, muskel- og leddsmerter, humørsvingninger, energimangel og nedstemthet blir faktisk bedre med styrketrening. Når hormonene østrogen, progesteron og testosteron nivåene reduseres vil det skje flere endringer i kroppen. Kvinner har østrogenreseptorer i alle celler i kroppen, så i overgangsalderen vil redusert østrogennivå påvirke alt fra temperaturregulering (hetetokter), hukommelse, konsentrasjon, humør, tørre […]

Er styrketrening viktig i overgangsalderen?

Tekst: Siv Gunnarsen |

Hetetokter, muskel- og leddsmerter, humørsvingninger, energimangel og nedstemthet blir faktisk bedre med styrketrening. 

Når hormonene østrogen, progesteron og testosteron nivåene reduseres vil det skje flere endringer i kroppen. Kvinner har østrogenreseptorer i alle celler i kroppen, så i overgangsalderen vil redusert østrogennivå påvirke alt fra temperaturregulering (hetetokter), hukommelse, konsentrasjon, humør, tørre slimhinner, smerter i muskler og ledd, hjertebank, søvn og energimangel. Det er variasjon i hvordan kvinner opplever denne perioden i livet og ca. en tredjedel har små plager, mens resten har plager som påvirker livskvaliteten i varierende eller stor grad.

Styrketrening vil gi deg en mye bedre overgangsalder og store helsefordeler.

Kan halvere antall hete-og svettetokter. Hete- og svettetokter oppstår når termostaten i hjernen er i ubalanse på grunn av reduserte østrogennivåer. Styrketrening frigjør østrogen og påvirker på den måten systemer som styrer kroppens termostat.

Motvirker tap av muskelmasse og muskelstyrke. Vi mister 10-15% muskelmasse og muskelstyrke hvert tiende år fra vi er 40 år. Det er kun styrketrening som kan motvirke dette, og som vil bidra til at du er sterk nok til å gjøre de aktivitetene du ønsker.

Forebygger for osteoporose (beinskjørhet). Risikoen for å få redusert beinhelse øker i overgangsalderen på grunn av redusert østrogennivå.

Kan redusere smerter i muskler og ledd. Sterkere muskulatur vil kunne beskytte ledd, og østrogenet som frigjøres vil kunne redusere inflammasjoner.

Reduserer riskoen for mange livsstilsykdommer. Som blant annet flere kreftformer og hjerte-karsykdommer. Risiko for hjerte-kar sykdommer øker med redusert østrogen.

Forebygger for demens og alzheimer. Det er flere kvinner enn menn som får dette, og det kan tyde på at redusert østrogen øker risikoen.

Øker forbrenningen. Når muskelmassen øker, vil også forbrenningen øke i hvile. Dette bidrar til en mer stabil og helsefremmende vekt.

Øker testosteronnivåene i kroppen. Lave testosteronnivåer hos kvinner kan føre til blant annet lav energi, overvekt, depresjon og nedsatt sexlyst.

Gir deg bedre søvn, mer energi og frigjør endorfiner (lykkehormoner). Mange kvinner sliter med dårlig søvn, lite energi og er nedstemte i overgangsalderen.