Search
Close this search box.

Når tannlegeskrekken tar overhånd 

ANNONSØRINNHOLD | Ser du for deg rommet med tannlegestolen og alle instrumentene, lyden av boret eller er du engstelig for at det skal gjøre vondt? Hvis dette gjør at du utsetter å bestille time til en tannsjekk, har du det som veldig mange andre. Den gode nyheten er at det er hjelp å få.  Utsetter […]

Når tannlegeskrekken tar overhånd 

ANNONSØRINNHOLD |

Ser du for deg rommet med tannlegestolen og alle instrumentene, lyden av boret eller er du engstelig for at det skal gjøre vondt? Hvis dette gjør at du utsetter å bestille time til en tannsjekk, har du det som veldig mange andre. Den gode nyheten er at det er hjelp å få. 

Utsetter du tannlegebesøket? 

Du vet det godt. Det er viktig at du tar vare på tennene dine og ikke minst går til tannlegen regelmessig. Da du var barn ble du innkalt til skoletannlegen én gang i året, og vet at en årlig sjekk av tennene er både lurt for tennene og lommeboka. Likevel kan det være vanskelig for mange, rett og slett fordi tannlegeskrekken kommer i veien.   

Så mange som 10-20 % forteller at de er redde for å gå til tannlegen, og utsetter gjerne tannlegebesøket i det lengste. 3-5 % av oss har det som kalles for odontofobi, også kalt tannlegeskrekk. Dette er en sterk frykt som kjennes som en kraftig stressreaksjon på kroppen.  

Opplevelsen av tannlegeskrekk 

Står vi på kanten av et stup, kjenner de fleste av oss på et sug i magen. For de med virkelig høydeskrekk kan kroppen reagere med høy puls, svetting, munntørrhet og svimmelhet. For noen kan frykten gi angst. De samme reaksjonene kan utløses bare ved tanken på å gå til tannlegen for de med tannlegeskrekk. Det er til liten hjelp å bli fortalt at angsten er irrasjonell, når hele kroppen forteller deg at tannlegen er noe du bør holde deg unna. Det er ikke noe rart at det å komme seg til en tannlegetime føles overveldende og utsettes.  

Hva forårsaker frykten? 

For de med tannlegeskrekk er det ofte en traumatisk opplevelse som setter i gang fryktresponsen. Årsakene kan være mange. Noen kan ha opplevd en ubehagelig opplevelse hos tannlegen, andre kan ha vært utsatt for vold eller seksuelle overgrep. Det som kan fremkalle tannlegeskrekken er tanker og følelser som minner oss om den traumatiske hendelsen. I tillegg kan lukt, smak og lyd være triggere. Å komme over frykten og ta tak i dette før det utvikler seg til et helsemessig problem er viktig. Men hvordan får du det til?   

Få hjelp med tannlegeskrekk hos Oris Dental

Et nytt tilbud – Trygghetssamtalen 

– Den største bøygen for de fleste er å ta den første kontakten, forteller Inger-Johanne Nyland, tannlege ved Oris Dental.  

Hun har spesialisert seg på odontofobi, altså tannlegeskrekk, og har mer enn 30 års erfaring med engstelige pasienter.  

– For å imøtekomme disse pasientene har Oris Dental nylig lansert et nytt tilbud: Trygghetssamtale. Dette er en digital tjeneste som vil kunne fungere som en myk overgang for deg til endelig å ta steget med å komme deg til tannlegen, forteller Nyland. 

Videosamtalen har du trygt hjemme hos deg selv, og du blir møtt av spesialister som Inger-Johanne, med kunnskap, varme og forståelse. 

– Her kan du ta opp det som plager deg, så kan vi sammen finne veien videre, sier Nyland.  

Tjenesten kan enkelt lastes ned i appen «Oris Dental Trygghetssamtale». Her kan du også lese pasienthistorier, finne spørsmål og svar på vanlige spørsmål om både generell tannhelse og tannlegeskrekk, og du kan lese informative artikler og lære nyttige tannhelsetips. Les mer eller bestill Trygghetssamtale her:

Trygghetssamtale er for deg som: 

  • kvier deg for å gå til tannlegen 
  • har spørsmål om behandling 
  • liker forutsigbarhet, og ønsker å vite hva du kan vente deg når du skal til tannlegen 
  • Ikke har vært hos tannlegen på en stund, og vet at du burde få tatt en sjekk, men ikke får gjort det. 
  • ønsker mer informasjon rundt dine alternativer for eventuell behandling 

Når skrekken slipper taket og timen er bestilt 

– Det er viktig å gi pasienten tid. Det er ikke nødvendig å sitte i tannlegestolen med en gang, forteller Nyland. Hun er opptatt av å gi pasienten trygghet under behandlingen ved å gi pasienten kontroll. Hun bedyrer også at tannbehandling ikke skal være smertefullt.  

For mange er tannlegebesøket forbundet med borelyd og smerte. Ofte som en konsekvens av skrekkhistorier som er fortalt.  

– Med moderne utstyr og god bedøvelse er ikke tannbehandling slik lenger. Vi er opptatt av skånsom og smertefri behandling.  

Nyland vil også oppmuntre pasientene til å ta mer kontroll over behandlingen. På spørsmålet om hva du som pasient kan gjøre for en god opplevelse svarer hun: 

  • Fortell tannlegen åpent om hvordan du føler det. Da vil du gi tannlegen en mulighet for å kunne tilpasse behandlingen på best mulig måte for deg 
  • Si stopp! når du vil. Avtal et stoppsignal med tannlegen din. Det er du som har kontrollen når du sitter i stolen  

Kvier du deg for å gå til tannlegen? Eller kjenner du noen som gjør det? 

Da kan vi anbefale den trygge, informative portalen:

Eller bestill en Trygghetssamlate for å snakke med en av våre dyktige behandlere med spesialkompetanse innen tannlegeskrekk.  

Les mer eller bestill Trygghetssamtale her:

Norsk forening for odontofobi Hjem – Nofobi 

Oris Dental sine hjemmesider Odontofobi | Få tilpasset behandling | Oris Dental