Search
Close this search box.

Kjærlighet, meditasjon og omsorg for deg selv

Tekst: Gunvor Marie Dyrdal | Vi løper rundt. Hamsterhjulet som vi kjente så godt fra før pandemien begynner å ta fart igjen. Etter en overraskende og – for noen – god pause og tid for refleksjon under pandemien er vi nå i gang igjen. Hjemmekontor er for mange en redusert til maks en dag i […]

Kjærlighet, meditasjon og omsorg for deg selv

Tekst: Gunvor Marie Dyrdal |

Vi løper rundt. Hamsterhjulet som vi kjente så godt fra før pandemien begynner å ta fart igjen. Etter en overraskende og – for noen – god pause og tid for refleksjon under pandemien er vi nå i gang igjen. Hjemmekontor er for mange en redusert til maks en dag i uken, og de fleste arbeidsgivere ønsker medarbeidere som er til stede på kontoret. Igjen piskes vi rundt til håndballkamper og fotballtreninger, ski og turn, dans og vennetreff.

Puh…

Så hvordan skal vi ta vare på oss selv i dette racet? Ikke rart det kan komme tanker om hva som er meningen med det hele, hva som virkelig betyr noe, og når neste ferie er. Om det da i det hele tatt er rom for å tenke.

Akkurat her er det viktig å stoppe opp. Ta et dypt pust – helt ned i magen. Egentid er viktig. Tid for å lade batteriene. Rom til å ta på egen oksygenmaske først. Det blir ikke mange matpakker smurt om mamma ligger langflat i sengen og ikke orker å stå opp!

Nei, vi trenger egentid og rom for egenomsorg. Noen minutter i sofaen med en bok. Et langt bad med rolig musikk og bobler – enten i vannet eller glasset. En tur i skogen. Meditasjon eller yoga som gir en mulighet for å lande i kroppen og i seg selv – mentalt og fysisk.

Egentid handler om å sette seg av tid til seg selv. For mange av oss kan det være utfordrende. Som kvinner er vi ofte gode til å ta vare på andre – på venner, barn, foreldre, partner, men også hus, hjem og jobben kommer ofte høyere enn oss selv på prioriteringslisten. For hva blir igjen av tid når oppvasken er tatt, barna i seng og morgendagen forberedt? Da er det ofte ikke så mye krutt igjen til en løpetur eller en meditasjonsøkt.

Ta deg tid, til deg selv – Vis egenomsorg

Og det er nettopp dette vi trenger. Egenomsorg – å vise like stor omsorg for seg selv som man visere andre. Å tillate deg å hvile når du er sliten. Å gi deg selv omsorg når du trenger det.  Egenkjærlighet er en av komponentene i selvmedfølelse slik det er beskrevet hos Kristin Neff. De andre to komponentene er evnen til å være oppmerksom i øyeblikket uten å dømme (mindfulness), samt gjenkjennelsen av at alle mennesker gjør sitt beste, vi er en del av et hele, noe større enn oss selv (common humanity). Forskning har vist at evnen til selvomsorg kan øke vårt mentale og fysiske velvære.

Hvordan kan vi jobbe med å gi oss selv egenkjærlighet? Mange synes dette er vanskelig. Vi er så vant til å dømme og rakke ned på oss selv, heller enn å behandle oss selv som en god venn. Et sted å starte er å gi oss selv tid til ro og stillhet, å møte oss selv, gjerne i meditasjon.

Gjennom meditasjon øver vi opp evnen til å være med det som er, til å tåle stillheten, uroen og ubehaget som kan komme når vi kjenner på kjedsomhet, at vi får noe vi ikke ønsker (for eksempel sykdom) eller at vi ikke får det vi ønsker oss (den nye jobben). Gjennom oppmerksomhetstrening (mindfulness) øver vi den mentale muskelen samtidig som vi jobber med grunnholdninger som aksept, vennlighet, nybegynner sinn og ikke-streben. Vi øver oss på å kjenne og møte smerten, skuffelsen, kjedsomheten og gleden, slik den ER, uten å trekke fra noe eller å legge til noe. Den rene sanseopplevelsen, følelsen. Her ligger gullet. Er du klar for å teste?