Search
Close this search box.

Spar penger – gå regelmessig til tannlegen

ANNONSØRINNHOLD | Cecilie Hoxmark | Daglig tannstell og regelmessige besøk til tannlegen kan spare deg for både unødvendige utgifter og ubehag. Årsaker til tannhelseproblemer   En av de vanligste årsakene til tannsmerter er karies, eller hull i tennene. Karies oppstår når bakterier i munnhulen produserer syrer som bryter ned tannemaljen, som er det ytre, beskyttende laget […]

Spar penger – gå regelmessig til tannlegen

ANNONSØRINNHOLD | Cecilie Hoxmark |

Daglig tannstell og regelmessige besøk til tannlegen kan spare deg for både unødvendige utgifter og ubehag.

Årsaker til tannhelseproblemer  

En av de vanligste årsakene til tannsmerter er karies, eller hull i tennene. Karies oppstår når bakterier i munnhulen produserer syrer som bryter ned tannemaljen, som er det ytre, beskyttende laget av tennene. Ubehandlet karies kan føre til infeksjon og betennelse i tannen og omkringliggende vev, noe som kan forårsake smerte og ødelegge tannen.  

Ifølge Verdens helseorganisasjon påvirker omfattende kariesskader omtrent 2,3 milliarder mennesker globalt, og er med det en av de mest utbredte helseplagene. Tall fra 2022 viser at 5,4 prosent av Norges 18-åringer ble undersøkt med eller behandlet for karies i mer enn ni tenner.

En annen vanlig årsak til tannsmerter er tannkjøttbetennelse. Betennelsen oppstår når bakterier får boltre seg langs tannkjøttkanten over tid. Symptomene på en begynnende tannkjøttbetennelse kan være blødninger i tannkjøttet og dårlig ånde. Betennelsen kan skade tannkjøttet og støttevevet rundt tennene, og en alvorlig og ubehandlet tannkjøttbetennelse kan føre til at tennene faller ut. 

Både karies og tannkjøttbetennelse kan være smertefulle, og behandlingene kan være kostbare. I tillegg kan ubehandlede tannsmerter føre til søvnproblemer, redusert næringsinntak og dårlig generell helse.

Hvordan påvirker livsstil og alder tannhelsen vår?

Livsstil har stor innvirkning på tannhelsen. Noen tannhelseproblemer kan være aldersrelaterte. Med alderen får mange av oss redusert spyttproduksjon. Spyttet har en beskyttende funksjon og hjelper oss med å drepe bakterier i munnen. Som vi allerede har lest, er bakterier en årsak til for eksempel karies og betennelser. Så jo mindre spyttproduksjon man har, jo større er risikoen for tannproblemer.  

Alder fører også med seg slitasje på tennene, noe som gir en tynnere emalje. Ubehandlet alvorlig slitasje kan føre til tannsmerter og bakterieangrep.  

Røyking og bruk av tobakk øker risikoen for tannkjøttbetennelse og tannproblemer. Nikotin kan føre til dårligere blodstrøm og er med på å gjøre tannkjøttet mer mottakelig for infeksjoner. Begrens alkoholinntaket, da alkohol kan føre til tørr munn og økt risiko for karies. Unngå overdrevent inntak av sukkerholdige matvarer og syreholdige drikker, da sukker og syreangrep ofte er en viktig årsak til karies.  

Graviditet kan også påvirke tannhelsen vår. Hormonelle endringer i kroppen kan gi ømt tannkjøtt og større risiko for tannkjøttbetennelse. Noen gravide inntar større mengder syreholdige drikker eller matvarer. Andre sliter med morgenkvalme, som kan øke syremengden i munnen. 

Å avdekke risiko for tannhelseproblemer i tide vil være avgjørende for hvilken type behandling du får. 

Slik får du god tannhelse

Ønsker du en sunn munn? Den første opplagte oppgaven du har foran deg da er å pusse tennene og å bruke tanntråd, helst to ganger om dagen.  

Men visste du at hver tann har fem overflater, som alle må renses for bakterier? Det klarer ikke tannbørsten alene. Derfor må tanntråden eller mellomromsbørsten også frem, for å få renset godt mellom tennene.

Med en god puss to ganger om dagen, bruk av tanntråd, et sunt kosthold og lite syreholdig drikke er du godt rustet mot kariesangrep. Skader på tennene kan være vanskelige å oppdage, og når vi begynner å kjenne smerte, har skaden rukket å vokse seg stor. Derfor anbefaler vi i Oris Dental at du sjekker tennene jevnlig hos oss. Ved en rutinekontroll er det vanlig å få en tannrens.

Når tannlegen gjennomfører en tannrens, fjernes bakteriebelegg i områder du selv ikke kommer til gjennom daglig tannstell. Det er i dette belegget vi finner karies dannende bakterier, og det er også dette som kan føre til tannstein og tannkjøttbetennelse.

Les mer: Tannrens – Den enkle veien til et sunt smil 

Bestill time for tannrens og tannundersøkelse 

Book en tannundersøkelse dersom du ønsker å kombinere tannrens med en sjekk. Vi er opptatt av at du som kunde og pasient alltid skal oppleve å bli forstått og erfare at tannbehandlingen foregår på dine premisser.

Kilder:

https://www.helsedirektoratet.no/tema/tannhelse

https://www.who.int/publications/i/item/9789240061484

https://sml.snl.no/periodontitt

Oris Dental – Tannrens

Oris Dental – Den enkle veien til et sunt smil

https://www.helsedirektoratet.no/rundskriv/folketrygdloven-kap-5/rundskriv-til-folketrygdloven–5-6–5-6-a-og–5-25–undersokelse-og-behandling-hos-tannlege-og-tannpleier-for-sykdom-og-skade

https://nhi.no/familie/graviditet/svangerskap-og-fodsel/livsstil/svangerskap-gode-rad/gravid-og-behov-for-tannlegebesok/#:~:text=Gravide%2520kan%2520v%25C3%25A6re%2520mer%2520utsatt,kan%2520falle%2520bort%2520under%2520graviditeten.