Search
Close this search box.

Hvordan pusten kan forandre hverdagen

Tekst: Anette Aarsland Svært mange skriver til meg daglig at de ønsker seg en enkel pusteøvelse fordi de sliter så fryktelig med angst, panikkanfall, muskelsmerter eller dårlig søvn……… ……og ja visst kan pusten hjelpe. Men ikke en enkel pusteøvelse! Svært ofte kan selve årsaken til problemet være et overfladisk og raskt pustemønster – en såkalt […]

Hvordan pusten kan forandre hverdagen

Tekst: Anette Aarsland

Svært mange skriver til meg daglig at de ønsker seg en enkel pusteøvelse fordi de sliter så fryktelig med angst, panikkanfall, muskelsmerter eller dårlig søvn………

……og ja visst kan pusten hjelpe.

Men ikke en enkel pusteøvelse!

Svært ofte kan selve årsaken til problemet være et overfladisk og raskt pustemønster – en såkalt stille, eller ubevisst, hyperventilering.

Dette pustemønsteret har de høyst sannsynlig hatt i mange år av sitt liv, og de kan dermed ikke forvente at dette kan kunne avlæres i løpet av noen få dager.

Likevel er det noen som sier: »Det funker ikke!» eller «Jeg får det ikke til!», etter å ha prøvd i en uke eller to.

Hvorfor har vi så liten tålmodighet med oss selv, mens de aller fleste av oss har en enorm toleranse for at både barna og vennene kan feile og bruke tid på å tilegne seg ny kunnskap?

Jeg tror at vi svært ofte overvurderer hva vi kan få til på kort sikt, mens vi undervurderer hva vi faktisk kan få til på lang sikt!

For ved å øve 2 minutter ca. en gang i timen, eller hver gang du likevel sitter på toalettet, på bussen, foran TV, på jobb eller skole, eller når du sitter i kø i morgenrushet, når du ligger i senga eller når står og venter på bussen eller toget – så vil du faktisk kunne endre ditt liv dramatisk på noen måneder, men ikke på en dag eller to!

Du behøver ikke noen spesielle klær, utstyr eller lokasjon – øvelsene kan gjøres hvor som helst og når som helst! Og best av alt; det finnes kun positive bivirkninger!

Ja, etter hvert kan øvelsene til og med gjøres midt i en presentasjon eller tale hvor du kjenner nervøsiteten komme snikende!

Og det beste av alt er at det ikke skal føles som øving, men som en velfortjent pustepause. Det var som en av mine klienter sa: «Før hatet jeg å sitte i kø. Nå bare elsker jeg det fordi jeg da kan puste!»

Ved å gradvis vende deg til å puste langsommere og dypere vil du etter en stund kjenne at:

  • Stresstankene blir færre
  • Du blir roligere og mer til stede
  • Du vil kunne stoppe et panikkanfall kun ved hjelp av pusten
  • Hukommelsen blir bedre og hodet klarere
  • Du vil sove bedre
  • Muskelspenninger og smerter avtar og blir lettere å håndtere

Det hele starter med en lang utpust……….

Mange deilige utpust fra Anette