Search
Close this search box.

Vulvodyni – dine opplevelser som kvinne skal alltid tas på alvor

Tekst: Nora Worren «Emma» opplevde smertefull sex i 9 år før hun fikk hjelp. Å føre inn tampong var smertefullt, hun opplevde støtsmerter ved samleie med penis, og blødde ofte etter samleie. Emma «Det var helt grusomt. Hver eneste gang jeg hadde sex, opplevde jeg så store smerter at jeg kunne gråte, ligge i fosterstilling […]

Vulvodyni – dine opplevelser som kvinne skal alltid tas på alvor

Tekst: Nora Worren

«Emma» opplevde smertefull sex i 9 år før hun fikk hjelp. Å føre inn tampong var smertefullt, hun opplevde støtsmerter ved samleie med penis, og blødde ofte etter samleie.

Emma

«Det var helt grusomt. Hver eneste gang jeg hadde sex, opplevde jeg så store smerter at jeg kunne gråte, ligge i fosterstilling etter samleie, og å tisse etter samleie føltes som å bli stukket med kniv i skjeden.», forteller Emma.

Da jeg spør «Emma» om hennes opplevelse med helsevesenet i forbindelse med smertene hennes, svarer hun følgende:

Ingen hjelp å få

«Det var helt håpløst. Det var ingen hjelp å få, virket det som i alle fall. Jeg tok først kontakt med fastlegen til familien min, jeg var på dette tidspunktet 16 år. Fastlegen min var en mann, og sa først at smerter er vanlige for kvinner. Det visste jeg jo, fordi omtrent det eneste vi hadde lært i seksualitetsundervisning var at sex kan være smertefullt for kvinner. Smertene mine var så vonde at jeg dro tilbake til fastlegen noen måneder etter, og da undersøkte han meg. Jeg fortalte om at jeg kunne blø, ha sterke smerter, og fort få rifter i skjeden. Han undersøkte og sa at alt så helt normalt ut, og at det er vanlig for kvinner å oppleve smerter i forbindelse med sex. Han foreslo ikke engang å bruke glidemiddel for å gjøre ting lettere.»

«Emmas» opplevelse av hjelp er dessverre ikke unik. Mange kvinner opplever å ikke få hjelp i helsesystemet for kvinnesykdommer1. Det tar eksempelvis 7 år i snitt år å få diagnostisert endometriose2.

Ingen hjelp å få - FRIIDA

For lite forskning på kvinner

Kvinner opplever ofte å ikke bli trodd – vi beskrives som dramatiske3 ved å være åpne rundt opplevde utfordringer, vi blir undervurdert, og vi står også ovenfor en stor medisinsk utfordring:

Forskning har tradisjonelt blitt utført av menn, på menn, for menn. Dette gjør at kunnskapsgapet mellom folkehelse og kvinnehelse er større enn noen egentlig ønsker å innrømme4. Dette inkluderer mangelfull forskning på overgangsalder, vanlige sykdommer og symptomer på disse, feildosering av medikamenter, endometriose, vulvodyni med mer.

Emma forteller videre:

«Jeg gikk i mange år og trodde at jeg bare var sånn, og at sex opplevdes sånn her for alle kvinner. Men så begynte det å bli mer snakk i media om kvinnesykdommer og jeg ble kjent med begrepene endometriose og vaginisme. Da jeg var 25 dro jeg til min nye fastlege, en kvinne, som med en gang ville sende meg til gynekolog. Og i mellomtiden her har jeg da blitt gaslightet hver gang jeg snakker med leger og gynekologer, både av fastlegen og på helsestasjoner. Da jeg kom til gynekologen så hun på meg, kjente på meg og undersøkte meg med ultralyd. Det tok henne 10 minutter å diagnostisere meg med vestibulitt og mulig endometriose.»

Gi ikke opp

«Emma» opplevde seksuelle traumer fra første samleie – men dette var ikke noe hun turte å fortelle om til legene. Hun opplevde mye skam og forvirring rundt egne opplevelser:

«Jeg skjønte ikke egentlig hva som hadde skjedd med meg, at jeg hadde blitt voldtatt, før mange år etter … Det var en ganske stor lettelse, egentlig, etter at jeg hadde forsonet meg med sjokket av å kunne identifisere meg som en som har blitt voldtatt, å kunne sette ord på det vanskelige som hadde skjedd meg som voldtekt. Det hjalp meg.»

Etter besøket hos gynekologen ble «Emma» videresendt til sexologisk fysioterapeut, hvor hun fikk god oppfølging og hjelp hun selv beskriver som «uvurderlig». I dag kan «Emma» ha samleie med svært lite eller ingen smerter.

«Den hjelpen jeg fikk, selv om det tok alt for lang tid å få den, og å bli tatt på alvor, har totalt endret livet mitt. Jeg kan nyte nå. Jeg blør ikke, smertene er så små, og jeg får fortsatt oppfølging.»

Vulvodyni rammer opptil 10-15% av kvinner i løpet av livet, og plagene kan oppstå i alle aldre5. Mange kvinner oppsøker aldri hjelp eller får aldri diagnose. «Emmas» bønn er klar:

«Ta deg selv på alvor. Stå opp for din egen helse. Jeg lover at det er verdt det.»

Stå opp for din egen helse - FRIIDA

Fakta:

  • Vulvodyni er et paraplybegrep for forskjellige smertetilstander i vulva, og inkluderer vestibulitt6
  • Vestibulitt er en tilstand der nervene i skjeden jobber på overtid – alle berøringer sender faresignaler til hjernen om at noe er på vei inn i skjeden, og at dette må ut. Disse signalene kan for kroppen oppleves som svært smertefullt6
  • Vaginisme er en tilstand der skjedens muskulatur er svært stram, og det kan være både vanskelig og smertefullt å føre noe inn – inkludert tamponger, sexleketøy og penis6
  • Årsakene til vestibulitt og vaginisme kan være mange og det er ofte vanskelig å finne én spesiell årsak til smertetilstanden. Årsaker inkluderer traumer, stress, lav libido, m.m. Det er viktig å utelukke infeksjoner i skjeden før diagnose stilles
  • Det finnes hjelp å få – mange gynekologer er gode på problemstillingen, og det finnes deretter hjelp å få hos sexolog eller fysioterapeut6

Referanser:

  1. Lund, A. https://tidsskriftet.no/2023/03/leder/hvordan-star-det-til-med-kvinners-helse
  2. Volvat. https://www.volvat.no/tjenester/gynekologi/endometriose/
  3. O’Malley, H. https://www.washingtonpost.com/posteverything/wp/2015/03/02/how-men-use-the-word-drama-to-win-fights-against-women/
  4. Criado-Perez, C. Invisible women – exposing data bias in a world designed for men