Search
Close this search box.

Gjør syklusen til en del av din spirituelle praksis 

Tekst: Tone Ollestad Jeg blir glad hver gang jeg ser månen. Enten det er midt på dagen og hun er så vidt synlig, eller i mørket når fullmånen viser seg i all sin storslåtte prakt. Jeg må stoppe opp et sekund og bare titte, før jeg fortsetter med hva enn jeg gjorde. Det er som […]

Gjør syklusen til en del av din spirituelle praksis 

Tekst: Tone Ollestad

Jeg blir glad hver gang jeg ser månen. Enten det er midt på dagen og hun er så vidt synlig, eller i mørket når fullmånen viser seg i all sin storslåtte prakt. Jeg må stoppe opp et sekund og bare titte, før jeg fortsetter med hva enn jeg gjorde. Det er som om vi er gamle venner. Vi har en tilknytning, månen og jeg.  

Har du noen gang kjent på det samme? 

Den tilknytningen du kjenner til månen, kan du bruke i din spirituelle praksis. Både for å bli bedre kjent med din egen syklus, og for å bli bedre kjent med deg selv. 

Syklusens eldgamle tradisjoner 

Vi er en del av naturen. Og på samme måte som månen viser seg fra forskjellige sider fra dag til dag, endrer kvinners hormon- og energinivå seg på samme vis. I oldtidens Egypt og i Maya-kulturen hadde man en dyp forståelse av kvinnens syklus og dens sammenheng med nettopp månen. Men på et tidspunkt gikk denne kunnskapen fra å være vis til å være svada.  

Før vi avskriver det som bare tull, må vi huske på at våre forfedre som levde for flere hundre år siden, hadde nemlig noe vi ikke har like mye av den dag i dag:  

Tilstedeværelse og tålmodighet.  

I en verden hvor det er distraksjoner overalt og tusen oppgaver du helst skulle være ferdig med i går, er det sjelden at man tar seg tid til å lytte til kroppens signaler. Spesielt hvis de ber deg om å roe ned.  

Det er sykluser overalt 

De fire årstidene, sola som står opp og ned og tidevannet som stiger og trekker seg tilbake. Alle tre er eksempler på sykluser vi respekterer og tar mer hensyn til enn vår indre syklus. Vi vet alle hvor gretne og sure vi kan bli om vi tuller med døgnrytmen vår. Likedan er det når vi ignorerer den infradiske rytmen vår (hormonsyklusen).  

Vi mennesker er også sykliske, og kvinner er ikke de samme fra dag til dag. Til og med om du ikke menstruerer, kan du følge månen for å utvikle deg videre.

Spiritualitet og sammenheng med månen

Spiritualitet kan defineres på mange måter. Jeg vil gjerne trekke ut Iselin Larsen, forfatter av “Feminin flyt”, sin definisjon:  

Spiritualitet er det å gå innover, ta et ærlig blikk på seg selv, jobbe med skyggesider og øke bevisstheten om meg selv og det som skjer rundt meg. Spiritualitet handler om å få kontakt med kroppen, følelsene, intuisjonen og å utvikle seg emosjonelt.  

Skal du gjøre dette, er det å bli kjent med kroppen din en del av det. Logging av syklusen din er derfor et ypperlig sted å starte. Sjekk ut denne artikkelen for tips – Jeg logget syklusen min i ett år – dette lærte jeg

Uansett om din syklus er synkronisert med månens faser eller ikke, kan man bruke månen til å jobbe med å utvikle seg både spirituelt og fysisk. Du trenger ikke engang å tro på månens påvirkning for å få en positiv effekt av dette. 

Hvordan starte å jobbe med månen 

Nymånen er tiden for å sette intensjoner for kommende syklus. Finn noen minutter til å virkelig kjenne etter hva du har mer behov for i livet akkurat nå. Eller kanskje hva du trenger å bli kvitt. 

Mens månen vokser, kan du bruke tiden på å nærmere dyrke intensjonene du har satt. Jobb aktivt mot å nå målene du har satt deg.  

Under fullmånen er det tid for å gi slipp på ting som ikke tjener deg lenger. Det kan være f.eks. tanker, fysiske ting, relasjoner eller idéer. Dette er også en fin tid å reflektere over hva du er takknemlig for.  

Når månen krymper igjen, begynner tiden for indre refleksjon. Nettet florerer av forskjellige ritualer og tips til hva du kan gjøre i de forskjellige fasene. Ta gjerne en titt og finn de øvelsene som føles best for deg.

Du kjenner deg selv best 

Etter hvert som du erfarer hva din syklus har å si, vil det over tid generere ren magi. Du vil være i kontakt med deg selv på en intim og vakker måte, og lære deg å stole mer på din egen intuisjon og hvilke behov du har.  

Uten noen tilknytning til din indre syklus, mister du muligheten til å leve i takt med kroppen din på en naturlig måte. Det er lett å sjekke appen for å se hvordan man “skal” føle seg, i stedet for å faktisk sjekke inn med seg selv.  

Men stol på den indre visdommen din og bruk månen som en liten påminnelse om at du er i stadig endring, og det er helt greit. Den er tross alt ingenting i naturen som er konstant.