Search
Close this search box.

Hvordan påvirker trening psykisk helse?

Tekst: Mats Høilund I løpet av livet har du sikkert fått oppleve hvordan man kan glemme tid og sted mens man rister løs på dansegulvet, i lek med barn eller barnebarn, under et avkjølende sommerbad eller livlig ballspill med vennegjengen.  Et mentalt pusterom og en vitamininnsprøytning for humøret. Mats Høilund Kropp og hode henger sammen, og fysisk […]

Hvordan påvirker trening psykisk helse?

Tekst: Mats Høilund

I løpet av livet har du sikkert fått oppleve hvordan man kan glemme tid og sted mens man rister løs på dansegulvet, i lek med barn eller barnebarn, under et avkjølende sommerbad eller livlig ballspill med vennegjengen.  Et mentalt pusterom og en vitamininnsprøytning for humøret.

Mats Høilund

Kropp og hode henger sammen, og fysisk aktivitet kan gi bedre humør, bedre søvn, mer overskudd, økt følelse av mestring, bedre konsentrasjon og mindre stress i hverdagen. Effektene er godt dokumentert og kan være en viktig del av både forebygging og behandling av diverse psykiske lidelser. Spesielt mild og moderat depresjon er grundig dokumentert, og mye tyder på at fysisk aktivitet kan være vel så effektivt som etablerte behandlingsmetoder. 

Det forebyggende punktet er viktig, mellom 1 av 4 og 1 av 6 vil oppleve en form for psykisk lidelse i løpet av ett år (Folkehelseinstituttet), og det som er enda viktigere er den store andelen av oss som kanskje ikke har noen diagnostisert psykisk lidelse, men likevel ikke føler at man har det så bra i livet som man burde.

Psykisk helse på FRIIDA - Hva gjør treningen for deg - FRIIDA.no

Kroppen er lagd for å brukes, og den liker ikke for mye av de samme bevegelsene og statiske posisjonene over tid. En treningsøkt er en perfekt måte å systematisk putte kroppen i alle de posisjonene den ellers mangler i hverdagen og sørge for at både kropp og sinn holder seg smidig og sterkt. Husk at for å få disse positive effektene på psyken, så er det viktig at aktiviteten oppleves som lystbetont og positiv, om man går for hardt ut kan man fort føle man har tatt seg vann over hodet. Ikke vær redd for å starte for lett, du har god tid til å øke etter hvert, det er tross alt en vane du skal ha resten av livet.

Begynn riktig

Om man ønsker å komme i gang med å øke aktivitetsnivået, så gjelder det å starte i riktig ende. Vi må starte der vi er, vi må ta utgangspunkt i hvor mye aktivitet kroppen er vant til her og nå, for så og legge til litt og litt. Det er ikke bare bare å hoppe på 3-4 tunge økter i uken om kroppen var vant til null. Ved å passe på å unngå at det blir for mye, for fort, så vil du føle større mestring, mer velbehag og risikoen for skader og overbelastninger vil være minimal.

De statlige anbefalingene ligger på rundt 150-300 minutter av fysisk aktivitet i uken (helsedirektoratet, 2022), det blir ca. 30 minutter om dagen. Dette kan i starten fint løses med å øke hverdagsaktiviteten med klassiske tips som å sykle istedenfor å kjøre bil, parkere lengre unna når du skal handle, legge til en kveldstur eller å velge trapp over heis. Alle monner drar.

Mats Høilund om trening og psykisk helse - FRIIDA.no

Finn en støttespiller

Med tiden ønsker du kanskje å systematisere aktiviteten enda mer, da kan det være supert å planlegge lengre turer i marka, eller å vurdere et treningssenter. På et treningssenter har man også fagpersoner som brenner for aktivitet og helse, samtidig som de fokuserer på å skreddersy trening til akkurat deg og dine behov. En personlig trener kan være en ypperlig støttespiller på reisen mot en lettere hverdag. Når det er sagt så er du ikke avhengig av noen andre enn deg selv. Lagidrett og sosialt miljø i aktiviteten er veldig positivt, men det kan også gi en god mestringsfølelse og gjøre en innsats på egenhånd. 

Trening hjalp meg

Jeg er selv personlig trener, og fant min vei inn i yrket etter å selv ha slitt med både spiseforstyrrelser og depresjon. Trening er ett av mange verktøy som hjalp meg ut av mørket. Det er håndgripelig, enkelt å tilpasse og skalerer, samt at du alltid vil kunne gjøre nøyaktig det du selv ønsker, her er det ingen gymlærer som skal tvinge deg til å hoppe bukk eller klatre tau. 

Ikke minst så er aktivitetsnivå noe vi kan endre. Det er ikke alltid så lett å vite hva man skal gjøre for å få det bedre, da er det viktig å begynne med de enkle tingene vi kan endre på, og bekymre oss mindre over ting vi ikke kan gjøre noe med.

De positive effektene aktivitet har på psykisk helse er som sagt mange. Og så får vi med så mye mer på kjøpet! Hjertehelse, bedre blodverdier, lavere kolesterol, bedre kroppssammensetning, sterkere skjelett m.m.  (Basset & Howley, 2000) (Henrikson & Sundberg, 2009) (Durstine et al, 2001)  

For å oppsummere; ta utgangspunkt i der du er, og øk smått og gradvis. 

Om du aldri har gjort noen form for aktivitet kan et par turer på 15-30 minutter ute pr uke, være en god start. Fokuser mest av alt, på det du syns er gøy. Om du ikke vet helt hva du liker, så kan du starte med gåturer, eller ta en prøvetime på treningssenter. Man finner fort aktiviteter man syns er mer givende enn andre. Planlegg gjerne trening med andre mennesker, men husk at du ikke er avhengig av noen. Hverdagsaktivitet er gull, og ingen bevegelse er for liten til at den har verdi.

Jeg heier på deg, og jeg vet at du kommer til å få det til. Det er bare et spørsmål om tid, før alle de puslespillbrikkene du trenger for å bli den versjonen av deg selv som du ønsker, faller på plass.