KJØP OMEGA 3 FRA FRIIDA SHOPPEN

Treningslegen om hvor viktig bevegelse er for kvinnehelse

Et flertall av både kvinner og menn er inaktive. Det bekymrer Ole Petter Hjelle, kjent som Treningslegen. Mer bevegelse er viktig for kvinnehelsen!, sier han.  Visste du at 80 prosent av oss sitter stille i mer enn åtte timer daglig. Av disse er det kun 3 av 10 som oppfyller anbefalingene om fysisk aktivitet, viser […]

Treningslegen om hvor viktig bevegelse er for kvinnehelse

Et flertall av både kvinner og menn er inaktive. Det bekymrer Ole Petter Hjelle, kjent som Treningslegen. Mer bevegelse er viktig for kvinnehelsen!, sier han. 

Visste du at 80 prosent av oss sitter stille i mer enn åtte timer daglig. Av disse er det kun 3 av 10 som oppfyller anbefalingene om fysisk aktivitet, viser en undersøkelse som ble lansert i april av Norges Idrettshøyskole og Folkehelseinstituttet.

Generelt betyr det at både norske kvinner og menn beveger seg for lite. Det bekymrer Ole Petter Hjelle.  

Hjernen elsker bevegelse

Hjernen er det organet som påvirkes aller mest av bevegelse. Mange tror at når vi trener, er det for å styrke kroppen. Men hjernen påvirkes enda mer av bevegelse enn kroppen, sier han.

Når vi beveger oss og får opp pulsen, får det utslag i alle hjernens funksjoner. Det betyr at konsentrasjon, oppmerksomhet, hukommelse, kreativitet og humør bedres. – Alt vi er avhengige av for å fungere godt i hverdagen, påpeker Hjelle.

Han mener at den beste treningen er den du får til. Når vi beveger på oss eller trener, sender hjernen ut hormonet dopamin. Dopamin er belønningsstoffet i hjernen og påvirker oss i å gjøre gode valg. Når vi har sex og beveger oss, for eksempel, frigjør hjernen dopamin slik at vi ønsker å gjøre dette igjen. Evolusjonsmessig har det vært viktig å gå over lengre avstander og formere oss. Jo bedre du liker treningen, jo mer dopamin skilles ut. Derfor er det viktig å ha en aktivitet du faktisk liker.  

Selv fem minutter gjør stor forskjell

Vi har ulik toleranse for dopamin, og noen skiller ut mer dopamin enn andre ved bevegelse. Det kan forklare hvorfor noen har lettere for å trene og bevege seg enn andre. Likevel vil de fleste kjenne på økt velvære etter en treningsøkt.  

– Det interessante er at selv fem minutter med bevegelse fører til utskillelse av dopamin. Det betyr at selv en kort pause i jobben med noen knebøy eller litt mobilitet hvor du får opp pulsen noe, vil gjøre deg mer produktiv i etterkant, sier Hjelle. – Jeg kaller det å ta tilbake røykepausen som ofte varte i fem minutter, men i stedet for å røyke røre på kroppen.  

Å sitte mye stille er like farlig som å røyke, uten at man tar høyde for mental helse. Lever vi et stillesittende liv, er de fysiske konsekvensene like store som å være storrøyker. Men den viktigste risikofaktoren, som vi selv kan påvirke, for å utvikle depresjon, er inaktivitet. Det betyr at små endringer i tilværelsen kan føre til store endringer.  

Bedre mental helse med mer bevegelse

– Jeg har sett enorme forskjeller i mine pasienter, forteller Hjelle. – Noen har sluttet på medisiner, og heller brukt bevegelse som medisin – en medisin som er så godt som uten negative bivirkninger. Alle opplever bedret fysisk helse. Og det jeg synes er aller viktigst, er at de rapporterer om bedre mental helse og livskvalitet. Det mener jeg er undervurdert! Bevegelse er enorm viktig for at vi skal ha det bra mentalt sett.  

Selv om Ole Petter Hjelle slår et slag for korte pauser med bevegelse i løpet av dagen, anbefaler han også å få opp pulsen noen ganger i uken over lengre tid. – Får du opp pulsen til et høyt nivå, vil helsegevinsten være større enn ved lavere puls. Og trener eller beveger du deg i en halvtime, vil dopaminet belønne deg i flere timer etterpå. Det betyr at konsentrasjon, humør, fokus og kreativiteten vil være høyere enn om du ikke hadde trent.   

– Trening er rett og slett en undervurdert pille. Ikke bare for mental helse, men for kvinnehelse generelt er det viktig å bevege på seg, avslutter Ole Petter Hjelle.

artikler du kanskje vil like