Search
Close this search box.

Senk skuldrene i travle tider

Vi stresser med alt fra å ha alle sorter julekaker, et perfekt “julevasket” hjem og fine nok gaver, til alt som kan gå galt rent familiært i juleselskapene.For det er ikke alle familier som er perfekte slik vi ser det i de utallige julefilmene fra Hollywood. Hva med å senke listen litt? Det blir jul […]

Senk skuldrene i travle tider

Vi stresser med alt fra å ha alle sorter julekaker, et perfekt “julevasket” hjem og fine nok gaver, til alt som kan gå galt rent familiært i juleselskapene.
For det er ikke alle familier som er perfekte slik vi ser det i de utallige julefilmene fra Hollywood.

Hva med å senke listen litt?

Det blir jul selv om du ikke har bakt alle kakene, vasket alle skapene eller kjøpt de dyreste julegavene. Vi kan heller ikke forvente at familiemedlemmer vi har utfordringer med i utgangspunktet skal endre seg i julen. For uansett hvor mye vi måtte ønske det, klarer vi ikke å endre andre. Vi behøver kanskje heller å være litt ekstra rause i denne tiden? Forsøke å ikke dømme, eller endre noe vi uansett ikke har kontroll over.

Noe du derimot KAN endre er måten du selv takler situasjonen og stresset på…
Og den enkleste måten å gjøre det på er ved å endre ditt pustemønster!

Pusten er nemlig den eneste funksjonen i kroppen som både er autonom, eller automatisk, og viljestyrt.
Den eneste.


Likevel er det fortsatt få som trener på den viljestyrte delen av pusten.
Når vi stresser blir den autonome pusten automatisk rask og overfladisk. Den flyttes gjerne fra dypt nede i torsoen til bryst og krageben, noe som på sikt gir muskelspenninger i skuldre, nakke, kjeve eller skuldre. Noen får også spenningshodepine.
I tillegg vil hjerterytmen øke som et resultat av det raske åndedrettet – noe som igjen gjør oss mer urolige og engstelige.

Om du ikke vet hvordan du skal bruke den viljestyrte pusten, vil pusten endre seg ved enhver stressende tanke du måtte tenke.

Senk skuldrene i travle tider FRIIDA.no


Kroppen tar kontroll over deg.

Hvis du vet hvordan du kan bruke pusten din bevisst derimot, kan du roe ned pustemønsteret samtidig som du flytter pusten fra brystet og ned i nedre del av mage, rygg og ribber.

Du vil gå fra den såkalte «fight or flight» til «rest & digest»-delen av det autonome nervesystemet.
Vi forteller hjernen vår at det umulig kan være noen fare på ferde ettersom vi puster så langsomt. Immunforsvaret blir igjen prioritert, vi blir roligere og mer avbalansert, angst- og smertenivået avtar og vi blir mer tolerante ovenfor våre medmennesker.

Du vil selv ta kontroll over din egen kropp og ditt eget sinn!

Mitt beste råd i denne førjulstiden, men også under selve høytiden, er å puste langsomt ut på en sssss-lyd og slippe lufta lydløst inn gjennom nesa. Pass på at brystet er mest mulig i ro og at magen beveger seg. Det gjør underverker!

Husk at det tar tid å endre sitt pustemønster, så husk å være snill og tålmodig også med deg selv. Du har brukt lang tid på å tilegne deg det pustemønsteret du har i dag, så det kan kreve avlæring, opplæring og øving for å endre det til det bedre.

Og skulle du kjenne at irritasjonen bygger seg opp, ta en pustepause og kjenn at du roer deg ned, i stedet for å la irritasjonen få utløp. For pusteteknikk fungerer også utrolig bra som sinnemestring.

Pusten er det sterkeste verktøyet vi har i vår kropp og det å trene på den viljestyrte pusten har utelukkende positive bivirkninger!

Med dette ønsker jeg dere alle en fredfull juletid og gleder meg til å skrive mer om pusten fremover!

– Anette Aarsland