Hvis du har forsøkt å bli gravid i ett år uten å lykkes er det anbefalt å få en utredning hos en gynekolog. Ikke alle får til det som vi kanskje tenker på som det mest naturlige av alt, det å få barn. Mange har fryktet å bli gravide da de var yngre, men nå opplever de det annerledes, stresset øker for hver måned når de ikke blir gravide. Det finnes hjelp å få og her forklarer vi hva IVF-behandling går ut på.
Assistert befruktning
Årlig fødes det over 3000 barn i Norge som har blitt til ved hjelp av assistert befruktning. Dette tilsvarer én til to elever i hver skoleklasse og tallene øker. Den viktigste årsaken er at vi velger å få barn senere i livet enn før. Fruktbarheten går ned ved økende alder og det er flere som vil ha behov for hjelp med assistert befruktning på en fertilitetsklinikk. Dette skjer enten ved inseminasjon av sædceller i kvinnens livmor hvis det er tilstrekkelig behandling eller behandling ved IVF. Kanskje er du bedre kjent med begreper som prøverørsbehandling eller prøverørsbefruktning? Disse er begge andre ord for IVF-behandling. IVF står for In vitro fertilisering. “In vitro” betyr utenfor kroppen, og fertilisering betyr befruktning, altså at befruktningen skjer utenfor kroppen til kvinnen.
I hvilke tilfeller kan IVF-behandling være en hjelp?
Årsakene til at dere ikke lykkes å bli gravide som par kan ligge både hos mannen og hos kvinnen. Som oftest er det en kombinasjon hvor begge har noe som gjør at det er vanskeligere å oppnå graviditet. Hos mannen er det kvaliteten på sædcellene som undersøkes. Her sjekkes antallet sædceller, at det er tilstrekkelig høyt, men også om cellene svømmer som de skal. For kvinnen kan det være tette eggledere eller endometriose som kan være årsaken. For begge deler kan IVF behandling være aktuelt.
Hormonbehandling ved IVF
Veldig enkelt forklart består IVF-behandling i at egg hentes ut fra kvinnen. Disse befruktes i en skål sammen med sædceller fra mannen. Et befruktet egg settes tilbake i kvinnens livmor. I virkeligheten er prosedyren mer omfattende. For å øke sjansen for å bli gravid må flere egg hentes ut fra kvinnen. Da må flere egg modnes samtidig og det skjer gjennom hormon regulerende behandling.
Ved starten av menstruasjonen starter hormonbehandlingen. Dette gjøres ved at du setter en injeksjon under huden, som regel i området rundt magen. Disse sprøytene settes daglig, rundt 9-10 dager avhengig av hvordan eggene modner seg. For å unngå at eggløsningen skjer før den planlagte høstingen ved klinikken vil det også startes opp med hormonbehandling for å motvirke dette. Dosering og varighet av medikamentene planlegges ut ifra at et optimalt antall egg skal utvikle seg og hentes ut på klinikken på et planlagt tidspunkt.
Underveis blir du fulgt opp på klinikken hvor en ultralydundersøkelse gjøres for å vurdere utviklingen av eggene og at livmorslimhinnen vokser som den skal. Før egguthentingen setter du en eggløsningssprøyte.
Eggene blir befruktet
Å hente ut egg er et lite kirurgisk inngrep. En nål stikkes gjennom skjedeveggen og inn i eggstokken. Eggene suges ut og hvert egg legges i en skål. Sædcellene helles over og hvis egget blir befruktet blir skålen stående i laboratoriet i noen dager. Egget har da fått utvikle seg og delt seg flere ganger før det settes tilbake i kvinnens livmor. Hvis kvinnen blir gravid, er behandlingen ved klinikken over. Hvis hun ikke lykkes, kan det være at det er befruktet egg som ble til overs og som har blitt tatt vare på i fryserne på klinikken. Disse kan tines opp og settes tilbake senere. Når alle de befruktede eggene er brukt opp regnes det som ett forsøk.
Kilder:
Store medisinske leksikon in vitro-fertilisering – IVF – Store medisinske leksikon (snl.no)
Oldereid, Nan B. 2023. Boken Hvorfor blir jeg ikke gravid? Alt du trenger å vite om ufrivillig barnløshet. Årsaker og behandling. Gyldendal