I de siste årene har det blitt økt fokus på endometriose. Og det av god grunn! Så mange som én av ti kvinner har sykdommen og mange kvinner blir diagnostisert først etter at de har gått med smerter i flere år. Forekomsten øker med økende alder.
Hva er endometriose?
På innsiden av livmoren finnes det en slimhinne som kalles for endometriet. Endometriose oppstår når vev som ligner denne hinnen vokser utenfor livmoren. Vanligvis på bekkenorganene, som eggstokkene, egglederne, og den ytre overflaten av livmoren, samt på andre steder i bekkenet. På gresk betyr endon inne i, metra ‘livmor’, og -osis betyr ‘tilstand’. Under menstruasjonssyklus vokser livmorslimhinnen og blir tykkere, slik den naturlig skal gjøre. Dette unormale endometriosevevet er også sensitivt for hormoner og reagerer på menstruasjonssyklusens hormonsvingninger, akkurat som det normale livmorslimhinnevevet.
Adenomyose er betegnelsen når livmorens slimhinne vokser inn i livmorens muskellag. Det er usikkert hvor mange kvinner som er rammet av adenomyose. En undersøkelse viser at rundt 20 % av pasientene som oppsøkte en gynekologisk poliklinikk for ulike symptomer hadde sykdommen.
Smerter i bekken og nedre del av magen
En av de vanligste symptomene på endometriose er kraftige menstruasjonssmerter, også kjent som dysmenoré. Mange kvinner opplever kroniske bekken- eller magesmerter, uregelmessige og tunge menstruasjoner, samt smerte under samleie. Noen kvinner kan også oppleve tretthet og problemer med å bli gravide. Hvis endometriosevevet er i området rundt tarm og urinblære, kan dette gi smerter ved avføring og ved vannlatning. Det er viktig å merke seg at symptomene kan variere fra person til person, og du kan ha endometriose uten å oppleve alle disse symptomene.
– Endometriose rammer ulikt. Noen lever godt med sykdommen, mens andre opplever at det går ut over livskvaliteten i veldig stor grad, forteller Elisabeth Raasholm Larby som er daglig leder av Endometrioseforeningen.
Noen faller dessverre helt eller delvis utenfor skole og yrkesliv. De opplever kanskje at det påvirker det sosiale livet og familielivet, fortsetter Raasholm Larby.
Er endometriose arvelig?
Genetikk spiller en stor rolle og kvinner med familiemedlemmer som har endometriose kan ha en høyere risiko for å utvikle det selv. Forskere har funnet flere gener som har med endometriose å gjøre. Enkelte av disse er også knyttet til andre tilstander som gir smerter som migrene, betennelser og kroniske plager med ryggen.
Når smertene blir bagatillisert
I de siste årene har det blitt økt fokus på endometriose og spesielt det at kvinner blir diagnostisert sent.
– En årsak til dette er utdatert og manglende kompetanse blant helsepersonell.
Holdninger om at menstruasjonssmerter er normalt, og at helsepersonell ikke klarer å sette symptomer i sammenheng, er en utfordring, forklarer Raasholm Larby.
Dessverre forteller mange pasienter om en opplevelse av å bli bagatellisert i møte med helsevesenet, sier Raasholm Larby.
Gullstandarden er kikkhulskirurgi
Behandlingen av endometriose avhenger av alvorlighetsgraden av symptomene og om kvinnen ønsker å bli gravid. Smertestillende medisiner og hormonbehandling kan bidra til å lindre symptomer.
– Foreløpig er gullstandarden for å stille diagnosen endometriose kikkhullskirurgi hvor de fjerner endometrioseforandringene og samtidig sender prøvemateriale til histologi for å eventuelt stadfeste en diagnose, forteller Raasholm Larby
Råd fra endometrioseforeningen:
Har du så sterke smerter ved menstruasjon at du har gjentakende fravær fra skole eller jobb, og reseptfrie smertestillende ikke har effekt, er ikke dette normalt.
Da bør du oppsøke fastlegen og ta opp symptomene. Vi anbefaler pasienter å føre symptomdagbok med oversikt over hvor man er i syklus.
Det gjør det lettere for legen å få en totaloversikt over symptombildet og hvor mye det påvirker deg i hverdagen.
Vi anbefaler også at du forbereder deg godt til legetimen ved å skrive ned det du lurer på.
Hvis du opplever å ikke bli tatt på alvor er det lov å be om en second opinion.
Endometriose er en kompleks sykdom, og det er ikke unormalt å ha mange spørsmål. Husk at vi i Endometrioseforeningen er her. Man kan lese mer om sykdommene her eller ta kontakt med en av våre likepersoner her.
Referanser:
Store medisinske leksikon endometriose – Store medisinske leksikon
Helse Norge Endometriose – Helsenorge
Mayo Clinic Endometriosis – Symptoms and causes – Mayo Clinic
Helsedirektoratet Beskrivelse av endometriose og adenomyose – Helsedirektoratet
Naftalin J, Hoo W, Pateman K, Mavrelos D, Holland T, Jurkovic D. How common is adenomyosis? A prospective study of prevalence using transvaginal ultrasound in a gynaecology clinic. Hum Reprod. 2012 Dec;27(12):3432-9. doi: 10.1093/humrep/des332. Epub 2012 Sep 20. PMID: 23001775.
Struble J, Reid S, Bedaiwy MA. Adenomyosis: A Clinical Review of a Challenging Gynecologic Condition. Journal of minimally invasive gynecology. 2016;23(2):164-85