KJØP OMEGA 3 FRA FRIIDA SHOPPEN

Treningsfrue fikk cøliaki. Det er tøft å få en diagnose du ikke kan noe om 

Tekst: Stine Næss-Hartmann For 4 år siden fikk treningsprofilen Camilla Aastorp Andersen, bedre kjent som Treningsfrue, påvist cøliaki. En sykdom som forekommer 2-3 ganger hyppigere hos kvinner enn menn, med andre ord et viktig tema innenfor kvinnehelse. Og sjelden har Camilla opplevd så mye respons på et innlegg som da hun delte om mageproblemene sine.   […]

Treningsfrue fikk cøliaki. Det er tøft å få en diagnose du ikke kan noe om 

Tekst: Stine Næss-Hartmann

For 4 år siden fikk treningsprofilen Camilla Aastorp Andersen, bedre kjent som Treningsfrue, påvist cøliaki. En sykdom som forekommer 2-3 ganger hyppigere hos kvinner enn menn, med andre ord et viktig tema innenfor kvinnehelse. Og sjelden har Camilla opplevd så mye respons på et innlegg som da hun delte om mageproblemene sine.  

– Og ja, til tider har det føltes ut som jeg har vært 6 mnd på vei bare uten sparkene, skrev Camilla på bloggen sin den 1. juli 2019. Og kommentarene strømmet på. “Jeg vet hvordan du har det” & “Prøv å kutte x og x!”  Det var tydelig at mange av følgerne hennes slet med det samme. Mai 2019 dukker de første symptomene opp. Oppblåst mage, sterke smerter og kvalme. Camilla delte både tårer, vondter og frustrasjon med leserne sine. Og jo mer hun delte, jo mer merket hun at flere og flere slet med det samme. Magesmerter var et sårt, men også hett tema, spesielt blant damer.  

– Og ja, til tider har det føltes ut som jeg har vært 6 mnd på vei bare uten sparkene

Søkte privat hjelp

Fra sporadiske smerter som dukket opp nå og da, lå hun plutselig rett ut i en hel uke. Men den ellers så aktive treningsinfluenceren fikk bare beskjed om at det trolig var en forbigående virusinfeksjon da hun var hos legen. Etter utallige legebesøk bestemte Camilla seg for å gå privat. Å vente 6 mnd på offentlig hjelp var ikke et tema. Hun levde jo tross alt av å være aktiv, og kunne ikke vente så lenge.

– Det at man må ut med kr. 20.000-25.000,- fra egen lomme (tester, gastroskopi, koloskopi osv.) før man får vite noe mer konkret, er veldig synd. Det kan bli en dyr affære om man for eksempel har flere barn som skal utredes for dette.

-Det at man må ut med kr. 20.000-25.000,- fra egen lomme (tester, gastroskopi, koloskopi osv.) før man får vite noe mer konkret, er veldig synd

-Er jeg alvorlig syk?

Sommeren 2019 oppsøkte Camilla privat hjelp. Blodprøver og avføringsprøver ble tatt, deretter dro hun på Norgesferie med familien sin, i påvente av et svar. Hele den sommeren lå det en uvisshet over henne. Hva er det som feiler meg? Er jeg alvorlig syk? Hva er det jeg ikke tåler? Hun kuttet gluten, laktose og egg. Og ble tynnere og tynnere.

– Og jeg fikk virkelig oppleve hvor vanskelig det er å spise glutenfritt på hoteller! Mye av maten som serveres inneholder gluten, og mye av maten er heller ikke merket godt nok.

Men matglade Camilla visste at utvalget kunne være lite. For å være på den sikre siden hadde hun derfor pakket med seg nødproviantmat; laktosefri melk, glutenfrie havregryn og riskaker.

Etter hvert begynte Camilla å implementere både laktose og egg i kosten igjen, og merket lite tegn til dårlig mage. Da hun derimot introduserte gluten, returnerte også mageproblemene.

Noe hun delte med sine følgere, både via blogg og Instagram.

– Hver gang jeg postet om magen opplevde jeg et enormt engasjement rundt temaet. Over 250.000 leste det første innlegget mitt om magen, og da tenker jeg jo at dette er noe som berører mange! Og spesielt kvinner!

Noe også Tine Sundør, ernæringsfysiolog kan bekrefte.

Over 250.000 leste det første innlegget mitt om magen, og da tenker jeg jo at dette er noe som berører mange

Hva er cøliaki?

– Og når personer med cøliaki spiser mat som inneholder gluten, blir slimhinnen i tynntarmen betent, noe som fører til problemer med næringsopptaket. Cøliaki er en autoimmun sykdom som fører til overfølsomhet for gluten og symptomene på cøliaki kan variere mellom voksne og barn, men noen vanlige symptomer inkluderer diaré, oppblåsthet på grunn av unormal mengde luft i magen, vekttap (selv om ikke alle er undervektige), magesmerter og ubehag, samt tretthet på grunn av mangelfullt næringsopptak. Selv om cøliaki er en kronisk tilstand, kan de fleste bli symptomfrie ved å følge et glutenfritt kosthold. Gluten er et protein som finnes i kornslag som hvete, spelt, rug og bygg. Personer med cøliaki må unngå alle matvarer som inneholder gluten. Havre inneholder ikke gluten naturlig, men kan være “forurenset” av andre kornsorter både på åkeren og i fabrikken. Derfor anbefales det å velge havre som er merket glutenfritt.

Selv om cøliaki er en kronisk tilstand, kan de fleste bli symptomfrie ved å følge et glutenfritt kosthold.

En sorgprosess

Midt i fellesferien kom svarene fra Aleris. Camilla hadde fått påvist cøliaki. Å få en slik diagnose for en som elsker hvetebakst, var rimelig tøft, sier Camilla, som gikk inn i en liten sorgprosess da diagnosen var et faktum.

– Det påvirker meg jo i alle sosiale settinger. Jeg spiser automatisk mindre ute og jeg tenker alltid på å kle meg i løse klær dersom jeg skal ut. Plutselig kan jeg ved en feiltagelse få i meg gluten eller spor av gluten, og da er det ikke spesielt kult å ha på seg en trang kjole. Jeg mistenker også at det kan være mer jeg ikke tåler da jeg ofte blir oppblåst på ettermiddagen, spesielt selv om jeg holder meg unna gluten.

– Det påvirker meg jo i alle sosiale settinger. Jeg spiser automatisk mindre ute og jeg tenker alltid på å kle meg i løse klær dersom jeg skal ut. Plutselig kan jeg ved en feiltagelse få i meg gluten eller spor av gluten, og da er det ikke spesielt kult å ha på seg en trang kjole.

Tester ut periodisk fasting

Med mye vondter har Camilla også fått en større interesse for å tilegne seg ny kunnskap om ernæring og mat. For kanskje kan hun påvirke magevondtene på andre måter i tillegg?

-Jeg har testet ut periodisk fasting der jeg spiser første måltid kl. 11:00, og har siste måltid kl. 18:00.  Å la tarmen få hvile mellom måltidene har vært essensielt for meg. Men da gjelder det å spise nok i “spisevinduet” sitt! Og det har også fått meg til å sette større pris på den maten jeg spiser. Jeg gleder meg i mye større grad til å spise enn jeg gjorde før!

-Jeg har testet ut periodisk fasting der jeg spiser første måltid kl. 11:00, og har siste måltid kl. 18:00.  Å la tarmen få hvile mellom måltidene har vært essensielt for meg.

Levde for gjærbakst

Med en cøliakidiagnose kreves det mer planlegging enn før, og Camilla måtte starte med blank ark.

-Jeg var rimelig rådvill i starten! Hva kan jeg spise, hva må jeg unngå, hva kan jeg erstatte med alt det jeg spiser i dag?

Camilla begynte å lese seg opp på innholdet på matvarer, og innrømmer at det har vært et par tårer over savnet på både gjærbakst, brød og annet godt.

– Følelsen av å være til bry på ulike tilstelninger var en rimelig kjip følelse å ha i starten. Det virker derimot som flere og flere får mer erfaring med glutenfrie alternativer når man f.eks forbereder til en bursdag eller en fest, sier Camilla som var i hugga fan av gjærbakst før hun fikk påvisst cøliaki.

– Altså, jeg levde for all type gjærbakst! Heldigvis har jeg funnet noen gode erstattere på veien, sier den bakeglade Camilla som satte hobbyen sin på pause da hun fikk diagnosen.

-Ja, det gikk nesten 4 år før jeg faktisk begynte å bake igjen! Bakegleden har endelig kommet tilbake, men det tok tid sin tid! Sånn er det når man får en diagnose i 40-årene man ikke kan noe om! Og med en hektisk hverdag krever det litt ekstra innsats med planlegging.

Det verste har kanskje vært følelsen av å være til bry når man er ute, og det har uten tvil påvirket livskvaliteten. Følelsen av å gå fra null kunnskap til å måtte lese meg opp på cøliaki har vært tøft, og det har som sagt vært noen uhell på veien. Jeg skulle så ønske at veien ikke var så lang og kostbar for alle som sliter med magesmerter, og håper at det etter hvert kommer et bedre alternativ.

Jeg skulle så ønske at veien ikke var så lang og kostbar for alle som sliter med magesmerter, og håper at det etter hvert kommer et bedre alternativ.

artikler du kanskje vil like