Search
Close this search box.

Pusten kan forbedres både via trening og pusteteknikker

Tekst: Anette Aarsland Du har sikkert lest at en topptrent person har et høyt O2-opptak? Kanskje har du også hørt at den samme personen har en høy CO2-toleranse? Sistnevnte er kanskje ikke like kjent for folk flest, men det er faktisk slik at en høy CO2-toleranse henger nøye sammen med et høyt O2-opptak. Og ja, […]

Pusten kan forbedres både via trening og pusteteknikker

Tekst: Anette Aarsland

Du har sikkert lest at en topptrent person har et høyt O2-opptak? Kanskje har du også hørt at den samme personen har en høy CO2-toleranse?

Sistnevnte er kanskje ikke like kjent for folk flest, men det er faktisk slik at en høy CO2-toleranse henger nøye sammen med et høyt O2-opptak.

Og ja, du vil få et høyt O2-opptak av å trene aerobt. Av å løpe, sykle, svømme eller alt som får deg til å hive litt ekstra etter pusten.

Men visste du at det finnes en annen måte å trene opp din CO2-toleranse, eller ditt O2-opptak på?

Det finnes nemlig kun to måter:

  1. Å trene aerobt
  2. Å trene på den viljestyrte pusten ved hjelp av pusteøvelser eller pusteteknikker.

Så hvorfor ikke gjøre begge deler?

De aller fleste som driver med trening, enten som toppidrettsutøvere eller mosjonister, vil ha mye å hente på å trene på sin pusteteknikk.

Ved universitet i Buffalo i USA fant forskere ut at at erfarne svømmere kunne øke sin utholdenhet og pustekapasitet med hele 33%, når de snorklet i vannoverflaten, ved hjelp av målrettet trening av respirasjonsmusklene. Det samme studiet viste at dykkere forlenget sin tid under vann med hele 66%!

Hjernehelse og pust

Når vi trener på bevisste pusteteknikker, vil vi automatisk øke nivået av CO2 i blodet. Dette vi igjen gjøre at oksygenet vil bli frigitt til muskelcellene slik at vi faktisk kan yte bedre, også på idrettsbanen.

Det stopper ikke der, for også hjernecellene våre er helt avhengige av oksygen for å kunne fungere optimalt. Et roligere pustemønster vil derfor også direkte føre til et bedre fokus, økt tilstedeværelse, en bedre konsentrasjon og, ikke minst, en bedre hukommelse! I tillegg vil vi bli mer effektive som et direkte resultat av denne klarheten i hodet.

I 2019 kom det ut en ny norsk studie av doktorgradsstipendiat Vegard Vinje og seks andre om hvordan åndedrettet påvirker væskestrømmen i hjernen.

Vi har spinalvæske rundt hjernen som blant annet beskytter hjernen vår mot støt, men ifølge Vegard Vinje har de nå funnet ut at denne væsken også kan trenge inn i selve hjernen og være med på å rense den.

Forskere tror at væskeflyten i hjernen bidrar til å fjerne avfallsstoffer ved sykdommer som Alzheimers eller Parkinson, så det kan i aller høyeste grad lønne seg å trene på pusten også for hjernens del.

Les studiet her: https://www.nature.com/articles/s41598-019-46055-5

Så igjen vil jeg oppfordre deg til å jobbe med din egen pusteteknikk. Skulle du trenge litt hjelp på veien finner du mange ulike muligheter på mine hjemmesider www.pusteteknikk.no

Mange deilige utpust fra Anette