Search
Close this search box.

Pust deg til bedre sexliv!

Tekst: Anette Aarsland Når vi tenker på pust i forbindelse med seksualitet er det kanskje fort gjort å se for seg mennesker som bruker spesifikke pusteteknikker for å oppnå seksuell nytelse eller orgasme. Eller kanskje tenker du på tantrisk sex? ­ Og jo visst er alt dette mulig! Jeg velger likevel å konsentrere meg om […]

Pust deg til bedre sexliv!

Tekst: Anette Aarsland

Når vi tenker på pust i forbindelse med seksualitet er det kanskje fort gjort å se for seg mennesker som bruker spesifikke pusteteknikker for å oppnå seksuell nytelse eller orgasme. Eller kanskje tenker du på tantrisk sex? ­

Og jo visst er alt dette mulig!

Jeg velger likevel å konsentrere meg om sexen de aller fleste har i sine liv samt om hvordan pusten faktisk spiller en stor rolle, både for selve seksualakten og for samlivene våre som sådan.

Det er velkjent at mye stress i hverdagen bidrar til gnisninger i forholdet. Samtidig vet vi at gnisninger fort kan bidra til diskusjoner eller krangler, og at dette ikke akkurat innbyr til økt sexlyst.

Som jeg har skrevet tidligere så er pusten den eneste funksjonen i kroppen som både er autonom og viljestyrt. Om vi kun lar den autonome få råde vil den automatisk bli rask og overfladisk så fort stresset eller gnisningene melder seg. Denne raske pusten vil gjøre at hjertet ditt slår fortere, blodtrykket øker, irritasjonsnivået stiger og sexlysten avtar!

Pusten er også den enkleste måten å faktisk komme seg bort fra denne irritasjonen eller dette stresset fra. Ved å puste roligere forteller du hjernen din at det umulig kan være noen reell fare her.

For hadde det vært en reell fare hadde du pustet raskt og overfladisk ­– ikke langsomt og dypt!

Ved å puste langsommere vil du altså bevege deg fra «fight og flight»-delen av det autonome nervesystemet over i den delen som vi kaller «rest & digest» eller parasympatikus.

Du vil bli roligere, mer balansert, få lavere blodtrykk, bedre blodgjennomstrømning i kroppen, lavere angstnivå, lavere smertenivå og sist, men ikke minst, få en økt sexlyst! Denne økte blodgjennomstrømningen vil også bidra til mer blodtilførsel både til penis og klitoris, noe som er helt essensielt for en god seksuell opplevelse.

Jeg tenker samtidig at det er lett å henge seg opp i det rent tekniske rundt seksualakten, og jeg er overbevist om at svært mange sliter med prestasjonsangst på dette området. Er penis stor nok? Får jeg ereksjon? Er kjønnsleppene mine for store? Hva om jeg ikke kommer? Må jeg ha analsex?

Alt dette bidrar til ytterligere stress og et enda mer overfladisk pustemønster, og så er snøballen i gang med sin rulling!

Jeg møter mange unge på Consensio behandlingssenter som sliter med usikkerhet, angst og depresjon. Mange utrolige og vakre unge mennesker er overbevist om at de er blant verdens styggeste, og de er redde for å nærme seg en potensiell partner, fordi de føler at de ikke er verdt å elske.

Dette er forferdelig trist for meg, som vokste opp med et lavt selvbilde, å se. Tenk om de alle kunne VISST at de var så vakre som de egentlig er – at de akkurat nå er på sitt absolutt vakreste og at de er SÅ verdt å bli elsket!

Jeg tror at mange av de seksuelle problemene starter her. Hva om vi fokuserte på trygghet, nærhet, ømhet, hudkontakt, forståelse og kjærlighet i stedet for oralsex, analsex, silikon pupper og butt pluggs?

Vi har alle akkurat samme rett til å være her på denne planeten og vi fortjener alle kjærlighet. Mitt håp er at pusteteknikk, stemmebruk og kroppsspråk vil bli fag i skolen slik at alle kan lære å bli trygge på seg selv allerede i ung alder!

Senest i går hadde jeg en ung mann som hadde vært svært plaget av angst i flere år. Etter tre konsultasjoner skrev han blant annet:

«Etter at jeg har gått til behandling hos Anette klarer jeg nå å gå til butikken for eksempel uten å kjenne på angsten, og jeg klarer nå endelig å sitte i et møte med sjefen min med en massiv selvtillit. Det som jeg har brukt år på å mestre, kunne bare tatt fire uker hvis jeg hadde gått til Anette fra start.»

Når dette er sagt er det svært viktig å bruke pusten bevisst for å slappe 100% av, også for å oppnå orgasme. Og den er jo heller ikke å forakte.

Jeg ønsker dere alle en strålende vår nå som sevja stiger!

Mange deilige utpust fra Anette