Search
Close this search box.

Perimenopause

– Det skal ikke være tøft å snakke om, det skal være naturlig Annema Refsnes (46) er sprek og trener ekstremt mye, men har i det siste kjent seg sliten på en annen måte. Hun mistet hår, sov dårlig og lurte på om det hun opplevde var perimenopause. I august delte hun derfor en historie […]

Perimenopause

– Det skal ikke være tøft å snakke om, det skal være naturlig

Annema Refsnes (46) er sprek og trener ekstremt mye, men har i det siste kjent seg sliten på en annen måte. Hun mistet hår, sov dårlig og lurte på om det hun opplevde var perimenopause. I august delte hun derfor en historie på Instagram hvor hun åpent fortalte om at ting føltes “rart” om dagen.  

Responsen av å snakke åpent om overgangsalderen, var stor. Flere sendte henne melding og fortalte at hun var tøff som delte, men der er hun uenig. 

– Dette er jo så naturlig og vanlig. Jeg følte meg ikke tøff. Jeg ville bare dele for å føle meg mindre alene, forteller hun.  

Og er det noe hun ikke er, så er det alene. Dette er tross alt noe alle kvinner skal gjennom en dag. Så hvorfor vet vi så lite om det? 

Perimenopause – forgjengeren til overgangsalderen

– Perimenopause er starten på overgangsalderen. Det første symptomet er oftest endring av mensen. Den kan bli kraftigere, mildere, komme oftere eller sjeldnere. 

Det sier gynekolog Mari Chammas ved C Medical. Hun jobber med gynekologisk endokrinologi som overgangsalder, PCOS og overvekt. Hun kan fortelle at i tillegg til endret menstruasjon, kan symptomene på perimenopause være mange, og ikke bare fysiske. 

– Forverring av PMS, uro og nedstemthet er vanlig. I tillegg kan man kjenne at man har kortere lunte, lavere selvtillit og opplever å ikke kjenne seg selv igjen, forteller Chammas. 

De mer kjente fysiske plagene er hetetokter, dårlig søvn, hyppige urinveisinfeksjoner, urinlekkasjer, smerter og vondter i muskler og ledd, nattesvette, hjertebank, hodepine, tørrhet i hud, hår, øyne, munn og skjeden.  

Det er mildt sagt ikke bare bare å være en voksen kvinne.  

– Rart å føle at alt er så annerledes.  

Annema er gründer av Naardic og holder flere online treningstimer. Hun har drevet mye med intensiv trening, men merker nå at kroppen trenger noe annet. 

– Jeg blir nesten kvalm av høyintensive ting jeg tidligere har elska over alt på jord. Det var null problem, men nå er det mye tøffere, forteller Refsnes. 

Og det er ikke rart hun føler seg annerledes. Hormonnivået i perimenopause går gjennom drastiske endringer, og følger ikke lenger det samme faste mønsteret som det gjør i fertil alder.  

Denne illustrasjonen fra “Period power” av Maisie Hill viser hvordan hormonnivået vårt svinger fra før perimenopause til etterpå.  

Perimenopause kan vare 10-15 år og kan komme snikende. Hvor mye plager du får, er individuelt.  

En tredel av kvinner merker ikke noe særlig til overgangsalderen, en tredel er hardt plaget, og den siste tredelen er moderat plaget.  

Hvordan skal man gå frem?  

Chammas anbefaler at man bør oppsøke informasjon og lese seg opp på temaet selv før man går til fastlegen. Hun har opplevd at flere av kvinnene som kommer til henne, har vært hos fastlegen flere ganger.  

– Jeg ser daglig kvinner som har vært gjentatte ganger hos fastlegen, noen er sendt videre til andre spesialister som revmatolog, hjertelege eller psykolog. En del er blitt tilbudt antidepressiva, sovetabletter og smertestillende. Noen har lange sykemeldinger og står i fare for å bli uføre, sier hun. 

Man må ikke ha et blodprøvesvar som viser at man har klimakterielle verdier for å stadfeste at man er kommet i overgangsalderen. I dag ser man hovedsakelig på symptomene. 

– Noter endringer i menstruasjonen eller andre symptomer og plager du mistenker er relatert til fallende hormoner, og si til legen at du mistenker at du er perimenopausal. Dersom det påvirker livskvaliteten din, vil jeg anbefale hormonbehandling. råder Chammas.  

Ved å gi kvinner HRT (hormone replacement therapy) kan Chammas se at kvinner som har vært sykemeldt over lenger tid, plutselig kjenner seg igjen og får energien tilbake. Hun sier at etter tre måneder med hormonterapi kommer kvinnene til en kontroll.  

– Ofte har de merket en enorm forbedring av livskvalitet og noen er tilbake i full jobb. Det er til å få frysninger av. Jeg har en utrolig givende jobb, forteller hun.  

Ønsker mer åpenhet

Det er ikke rart mange synes Refsnes er tøff. Overgangsalderen snakkes det lite om, og det florerer ikke akkurat av informasjon om perimenopause der ute.  

Til og med i Store medisinske leksikon får man ikke et eneste treff ved å søke på “perimenopause”.  

Gründeren har ikke tenkt å gi seg med å være åpen. På TikTok dokumenterer hun reisen sin med hormonbehandling under brukernavnet @annemarefs. 

– Jeg synes ikke det skal være tøft å snakke om, det skal være naturlig. Vi må hjelpe hverandre, avslutter hun.