Search
Close this search box.

Hormonene dine trenger fett!

Tekst: Tone Ollestad Når du skal spise mat, hvor ofte tenker du på at måltidet skal være magert? Unngår du å spise nøtter pga. fettinnholdet? Eller velger du alltid yoghurten med 0% fett? Da kan det være du tar noen valg som ikke er så gunstige for kvinnehelse og hormonproduksjonen din. Fett er noe grusomt […]

Hormonene dine trenger fett!

Tekst: Tone Ollestad

Når du skal spise mat, hvor ofte tenker du på at måltidet skal være magert? Unngår du å spise nøtter pga. fettinnholdet? Eller velger du alltid yoghurten med 0% fett?

Da kan det være du tar noen valg som ikke er så gunstige for kvinnehelse og hormonproduksjonen din.

Fett er noe grusomt som samfunnet for lenge siden har lært oss å frykte. Det er noe vi har lært er skadelig og som er grunnen til at du ikke går ned i vekt. Med andre ord: fett er usunt.

Men er det egentlig det?

Grunner til å spise fett

Hormonene våre dikterer hvordan vi tenker, føler oss og ser ut. De bestemmer hva kroppen gjør med maten du putter i den. Og hva vi putter i den, påvirker igjen hormonene våre.

Men hva gjør at hormonene våre kommuniserer best mulig? Fett.

Ikke bare er fett en viktig kilde til energi, men mat med fett smaker også bedre, da det er i fettet smaken sitter. Og om ikke det var nok, gir fett en bedre metthetsfølelse. Et yoghurtbeger med 0% fett vil derfor ikke holde deg mett særlig lenge.

Fett og kolesterol er viktig for syklusen din, fordi de er byggeklossene til hormonene østrogen og progesteron. Går kvinner med kaloriunderskudd, minsker produksjonen av disse hormonene.

For en sunn syklus trenger vi alle makronæringsstoffene: fett, protein og karbohydrater. Men fett inneholder flere kalorier per gram enn protein og karbohydrater. Så du får mer energi av å spise mindre når du husker fettet.

Hva er ditt forhold til fett?

Hvis målet ditt er glade hormoner og optimal kvinnehelse, er fett en essensiell ingrediens.

(Motstridende forskning på mettet fett gjør at jeg tar utgangspunkt i en umettet og flerumettet fett i denne artikkelen.)

En kjapp tur gjennom dagligvarebutikken kan fort gi inntrykk av at fett er noe man skal unngå. Dette har man også gjennom årene sett i filmer og serier, hvor den kvinnelige heltinnen unngår både det ene og det andre som inneholder fett, i frykt for å bli feit.

Men å spise sunt fett, gjør oss ikke feite.

Likevel gjør disse holdningene noe med oss, og de har makten til å indirekte påvirke hva vi putter i oss. De siste årene har nok sukker overtatt plassen til fett som folkefiende nummer én. Men den tillærte frykten vi har for å spise fett, er ikke borte vekk av den grunn.

Syklusen påvirkes av dietten din

I en studie gjort med 18 555 kvinner i reproduktiv alder, viste det seg at kvinnene som spiste meieriprodukter med lite fett, hadde dobbelt så stor sjanse for å ha en syklus uten eggløsning i motsetning til kvinnene som spiste meieriprodukter med høy fettprosent.

Mengden fett vi putter i oss, kan med andre ord påvirke fertiliteten vår. Og i denne studien er også mettet fett inkludert.

Men ikke alle typer fett er like attraktive for hormonene dine.Er det én type fett du skal styre unna, så er det transfett. Beklager! Det innebærer chips, kjeks, margarin, fritert mat og tilsvarende produkter vi ser reklame for overalt.

Transfett kan også påvirke fertiliteten din negativt, og et jevnlig inntak av er nesten garantert til å tulle med hormonene dine. Tidligere nevnte studie viste at når inntaket av transfett i dietten økte med 2 %, var det 73 % (!) større sjanse for å ha en syklus uten eggløsning.

Eggløsning vil vi ha, uansett om vi prøver å bli gravide eller ei. For dersom man ikke har eggløsning, produserer man ikke progesteron.

Og dersom du prøver å unnfange, kommer du ikke langt om selve eggløsningen uteblir. Da kan det være til hjelp å få et overblikk over hvilket forhold du har til fett. Er det noe du bevisst eller ubevisst prøver å unngå? Å produsere et menneske tar på, så det er ikke rart kroppen trenger masse energi for å gjøre det.

Å endre vaner

Dersom du har gått rundt i flere tiår og tenkt at fett er farlig, er du ikke alene. At maten skal være mager for å være sunn, har nærmest blitt en “sannhet” vi alle er klar over.

Heldigvis er det mulig å endre kostholdet. Og selv om man har spist mat som ikke er gunstige for hormonbalanse, som vi ALLE har gjort og gjør, så er det aldri for sent å spise mer hormonvennlig mat.

Det finnes en jungel av ernæringsråd for hva man skal og ikke skal spise, så mitt tips for god hormonproduksjon er enkelt: Få fett inn i hvert måltid.

Ikke fokuser på alle de tingene du ikke skal spise, det fører bare til skyldfølelse og bebreidelse. Det er mye lettere å legge til noe, enn å fjerne noe. Personlig har jeg alltid med meg en neve nøtter når jeg er ute og reiser. Kan legges til alt! Det viktigste å huske er at kroppen din trenger energi, og hormonene dine trenger fett.

Referanser:

https://sml.snl.no/fett

https://www.med.uio.no/om/aktuelt/blogg/2022/hvorfor-er-noen-typer-fett-sunnere-enn-andre.html

Briden, L. (2018). Period Repair Manual. Milton Keynes: Lightning Source.

Chavarro, Jorge E., Janet W. Rich-Edwards, Bernard A. Rosner, Walter C. Willett. (2007). Dietary fatty acid intakes and the risk of ovulatory infertility, The American Journal of Clinical Nutrition 85, no. 1: 231-237.

Gottfried, S. (2021). Women, Food & Hormones. London: Piatkus.

Hendrickson-Jack, L. (2019). The fifth vital sign. Fertility Friday Publishing