Search
Close this search box.

Puss tennene for et sunnere hjerte 

ANNONSØRINNHOLD | Cecilie Hoxmark | Det er en klar sammenheng mellom munnhelsen og den totale helsen vår. Det er faktisk slik at det som skjer i munnen din, kan ha stor påvirkning på resten av kroppen din. Og motsatt.  Det er mye vi ikke vet om årsakssammenhenger i kroppen, men forskning viser at det er […]

Puss tennene for et sunnere hjerte 

ANNONSØRINNHOLD | Cecilie Hoxmark |

Det er en klar sammenheng mellom munnhelsen og den totale helsen vår. Det er faktisk slik at det som skjer i munnen din, kan ha stor påvirkning på resten av kroppen din. Og motsatt. 

Det er mye vi ikke vet om årsakssammenhenger i kroppen, men forskning viser at det er tydelige sammenhenger mellom dårlig munnhelse og hjertesykdommer, revmatoid artritt, og til og med Alzheimer’s sykdom.

Ida Koll-Frafjord har jobbet som tannlege i mer enn 20 år, og har fulgt både helseforskningen og spesielt kvinners helse og sett et stadig tydeligere behov for økt fokus på kvinnehelse i mange år.  

– I alle år har menns helse vært hovedfokus når det kommer til forskning på helse og sykdom. De siste årene har vi sett at kvinners og menns helse ikke alltid kan sammenlignes. Heldigvis har kvinnehelse fått økt oppmerksomhet de siste årene, for der er mye vi ikke vet om årsakssammenhenger i kroppen, men vi vet at kvinners hormonelle endringer i ulike livsfaser kan ha påvirkning på den orale helsen, forteller Koll-Frafjord. 

En munnfull bakterier 

Munnen er full av bakterier. De fleste er helt ufarlige, og er en naturlig del av kroppens egen forsvarsmekanisme. Men det er viktig å holde bakteriene i sjakk, og ikke la de hope seg opp, da kan de formere seg og danne plakk*, og forårsake infeksjoner som tannkjøttbetennelse. Det er her sammenhengen med resten av kroppen vår viser seg. Forskning har vist at tannkjøttbetennelse og andre munnproblemer kan ha en direkte sammenheng med andre mer alvorlige helseproblemer.  

Ulike livsfasers påvirkning på munnhelsen 

Gjennom kvinners livsløp spiller hormonelle endringer en stor rolle, og de kan påvirke mer enn bare humøret og energinivået. Også tannhelsen er tett knyttet til disse svingningene.  

Gjennom puberteten, menstruasjon, prevensjonsperioder, og ikke minst graviditet øker nivået av kjønnshormonene østrogen og progesteron i kvinnekroppen.

Denne endringen i hormonbalansen kan ha innvirkning på både tannkjøtt og slimhinner. Tannkjøttet kan bli mer følsomt for bakterier, og kan lettere utvikle tannkjøttsykdom, kjennetegnet ved rødt, hovent og blødende tannkjøtt. Årsaken er at økte hormonnivåer kan forstørre blodårene i tannkjøttet, noe som gjør det lettere for plakk å irritere tannkjøttet og forårsake betennelse. I disse livsfasene er det avgjørende å opprettholde god munnhygiene og kontakte tannlegen ved tegn til tannkjøttproblemer. 

Overgangsalderen 

Den livsfasen som imidlertid påvirker munnhelsen til kvinner mest er overgangsalderen. 

Da synker hormonnivået, som også kan gi økt risiko for tannkjøttproblemer. Ubehandlet tannkjøttsykdom kan i verste fall føre til tap av tenner. Munntørrhet er heller ikke en uvanlig bivirkning av hormonendringene i overgangsalderen, da spyttproduksjonen for mange reduseres. Dette kan gi økt risiko for karies, altså hull i tennene og tannkjøttsykdommer.  

Ander plager som ofte knyttes til overgangsalderen er slimhinneforeandringer, og økt risiko for infeksjoner og sopp i munnen.  

En naturlig del av kvinners helse 

Hormonelle endringer er en naturlig del av livet, og effekten på tannhelsen varierer fra kvinne til kvinne. Ved å være oppmerksom på endringer i munnhelsen og opprettholde gode rutiner for munnhygiene, kan man bidra til å bevare et sunt og vakkert smil gjennom alle livets faser. God munnhygiene og regelmessig undersøkelse av tenner og støttevev er derfor viktig for å opprettholde en god total helse.  

Ved ubehag eller andre symptomer, er det viktig å søke råd og eventuell behandling hos en tannlege. 

Fem enkle tips til god munnhelse: 

– Puss tennene to ganger om dagen med fluortannkrem 
– Bruk tanntråd daglig for å fjerne bakterier mellom tennene 
– Besøk tannlegen regelmessig for sjekk og profesjonell rens 
– Spis en balansert diett 
– Begrens sukkerinntaket. 

Ved å følge disse enkle stegene, kan du ikke bare holde munnen frisk, men også bidra til å opprettholde god helse generelt.  

Å holde seg hydrert, bruke fluorholdige produkter og besøke tannlegen regelmessig for kontroller er viktige skritt for å ta vare på tannhelsen i denne fasen av livet. 

 *Plakk: Plakk er …… Dette fjernes ved hjelp av tannpuss og bruk av tanntråd.