Search
Close this search box.

Smertefullt sexliv!

Tekst: Maria K. Ebbestad 1 av 5 kvinner sliter med smerter i underlivet, og til tross for mer åpenhet rundt tema kvinnehelse er det fortsatt alt for lite forskning på kvinnesykdommer. Det siste året opplever jeg mer åpenhet rundt kvinnesykdommer, men vi har fortsatt en lang vei å gå. For til tross for mer omtale […]

Smertefullt sexliv!

Tekst: Maria K. Ebbestad

1 av 5 kvinner sliter med smerter i underlivet, og til tross for mer åpenhet rundt tema kvinnehelse er det fortsatt alt for lite forskning på kvinnesykdommer.

Det siste året opplever jeg mer åpenhet rundt kvinnesykdommer, men vi har fortsatt en lang vei å gå. For til tross for mer omtale er kvinnesykdommer som for eksempel endometriose, vulvodyni, symptomer knyttet til overgangsalder, svangerskapsforgiftning og kreft i livmorhalsen, er forskningen på disse fortsatt mangelfull.

I mai 2022 ble det offentliggjort en ny rapport om hvordan det står til med forskning på kvinnehelse, og det er skuffende store kunnskapshull står det i rapporten. For selv om det blir tildelt penger til forskning på sykdommer som kun rammer kvinner, så tar forskning lang tid og avdekker bare en liten del av sykdommen. Derfor er det viktig vi står sammen og krever mer penger til forskning på sykdommer som rammer kvinner.

Ikke hørt

Mange kvinner opplever at de ikke blir hørt eller tatt på alvor når det gjelder smerter i underlivet. I Norge finnes det kun tre vulvapoliklinikker som hjelper kvinner med vulvodyni, som er en samlebetegnelse for smerter i underlivet over lengre tid, og vaginisme, som er ufrivillige spenninger i musklene i underlivet. Til sammenligning finnes det 21 slike klinikker i Sverige.

Det er likevel viktig å oppsøke lege om man opplever smerter i underlivet, uregelmessig menstruasjon, smertefulle samleier eller annen ubehag i underlivet. Om man opplever å ikke bli tatt på alvor finnes det flere foreninger som har spesialisert seg på kvinnehelse. Oppsøk derfor disse om du føler du ikke blir hørt.

Når smertene går utover forholdet

God kommunikasjon med partner er alltid viktig, men spesielt viktig om man er en av de som er rammet av smerter i underlivet. Forklar situasjonen din for partner og vær åpen om hva du føler. Kanskje føler du deg utilstrekkelig, ikke bare i forbindelse med sex, men med hverdagen generelt og alt som skal gjøres. Mange kvinner har nemlig så kraftige smerter at det får konsekvenser både fysisk og psykisk. Mie Mack Cappelen (25) er en av disse. Det tok henne 5 år med smerter å få påvist diagnosen Endometriose. Endometriose er en sykdom som gjør at det vokser vev på utsiden av livmoren, eggstokker, eggleder, tarm og blære, og dette gir kraftige magesmerter. For Mie påvirket dette selvbildet, sexlivet og hverdagen.

  • Endometriose påvirker, hvert fall for min del, de fleste aspekter av livet. Etter man har fått diagnosen er man lettet over å endelig ha fått svar på hva som er galt, men smertene blir ofte ikke borte. Smertene tærer på energien og livskvaliteten, og jeg personlig føler meg sjeldent uthvilt. Jeg har mye mindre energi, ofte mindre motivasjon og ting føles tyngre. Det er ofte vanskelig å tenke på at man skal leve med dette  mesteparten av livet. Smerter under samleie er også veldig vanlig, i tillegg gjør smertene i magen at man kan minske sexlysten. Det å ha vondt, å blø og å være oppblåst føles ikke spesielt sexy. Og disse smertene kan ta lang tid å bli kvitt. Veldig mange med endometriose har rett og slett ikke sex på grunn av smertene. For min del har endometriose påvirket alt fra psyken min til selvbildet, og det føles som en stor byrde man ikke blir kvitt, forteller Cappelen.

I slike situasjoner er det alfa omega å ha gode folk rundt seg som tar hensyn til deg og dine behov. Dette gjelder både privat, og på arbeidsplassen, for en «usynlig sykdom» er vanskelig å sette seg inn i for de som ikke selv er rammet.

Hverdagsråd til deg med smerter i underlivet:

  • Snakk med partner/arbeidsplassen om hva de kan gjøre for å lette hverdagen og legge til rette for deg.
  • Bruk tid på å godta at du orker mindre enn du hadde ønsket.
  • Snakk med fagfolk om psyken blir påvirket.
  • Husk at sex er mye mer enn penetrering. Ha fokus på nærhet fremfor penetrering. Kroppen er full av erogene soner, så utforsk disse sammen i stede for å ha fokus på selve kjønnsorganet.

Kilde: Forskning.no og FHI.no

Forskningsrapport på kvinnehelse Mai 2022: https://www.fhi.no/publ/2022/forskningskart-om-behandling-av-sykdommer-hos-kvinner/