KJØP OMEGA 3 FRA FRIIDA SHOPPEN
Search
Close this search box.

Slik styrker du balansen mellom ditt indre og ytre selv

Tekst: Elaine Bloom | @elaine_bloom Elaine Bloom står bak karrierehelse.no og elainebloom.no, og er kjent fra podcasten «Karriereveiledning med Elaine» og NRK-serien “Karriereveilederen”. Med en solid bakgrunn innen kognitiv psykologi, helsepsykologi, nevrovitenskap, arbeidspsykologi, coaching og pedagogikk, samt en mastergrad i karriereveiledning, har Elaine utviklet et helhetlig perspektiv på karriereutvikling. Med over 15 års erfaring som […]

Slik styrker du balansen mellom ditt indre og ytre selv

Tekst: Elaine Bloom | @elaine_bloom

Elaine Bloom står bak karrierehelse.no og elainebloom.no, og er kjent fra podcasten «Karriereveiledning med Elaine» og NRK-serien “Karriereveilederen”. Med en solid bakgrunn innen kognitiv psykologi, helsepsykologi, nevrovitenskap, arbeidspsykologi, coaching og pedagogikk, samt en mastergrad i karriereveiledning, har Elaine utviklet et helhetlig perspektiv på karriereutvikling. Med over 15 års erfaring som leder, mental trener og foredragsholder, er hun dedikert til å støtte kvinner i å bygge bærekraftige karrierer som gir ro, mening, trygghet og glede.

Elaine brenner for at mennesker skal trives både på og utenfor jobb. Hennes arbeid er drevet av en overbevisning om at fokus på mental helse skaper klarhet og sunne prioriteringer i arbeidslivet. Derfor har hun utviklet verktøyet DIN KARRIEREHELSE™, som kombinerer et helhetlig perspektiv på mental helse gjennom hennes egen F.E.M.S.S™-modell. Modellen fokuserer på Fysisk, Emosjonell, Mental, Spirituell og Sosial helse, og gir kvinner verktøyene de trenger for å navigere komplekse utfordringer i arbeidslivet, samtidig som de opprettholder og styrker sin egen mentale helse. Elaine er kjent for sin evne til å utfordre det etablerte på en inspirerende måte, og hun gir verdifulle perspektiver for å skape sunnere og mer inkluderende arbeidsplasser.

Karrierehelse

Jobb og karriere utgjør en stor del av hverdagen, men kan også være en kilde til stress og uro. Det er utfordrende å sette grenser og være seg selv når vi ofte blir anerkjent og rost for vårt ytre, sosiale selv – den som presterer, ikke sier nei, og sjelden lytter til kroppen. Dette skyver vårt indre, mer autentiske selv til side, og de sårbare delene av oss får ikke den plassen de trenger.

Resultatet er et stort gap mellom hvordan vi føler oss på innsiden og hva vi velger å vise verden. Over tid kan det gapet føre til ubalanse som påvirker vår mentale helse og velvære. Ved å styrke og ivareta vår mentale helse, kan vi finne en bedre balanse mellom vårt ytre og indre selv, og finne tilbake til mer klarhet, ro og mening.

Indre vs. Ytre Selv

Vi har alle behov for å bli anerkjent og validert for den vi virkelig er, og det kan være svært utmattende å ikke kunne være seg selv over tid. Har du noen gang sittet i et møte og følt et sterkt behov for å si noe, men holdt tilbake fordi du var redd for at det du vil si går på tvers av det som er «innafor»? Mange skjuler viktige deler av seg selv fordi de føler at de ikke passer inn i “normen” og tilpasser seg for å bli akseptert. Noen måler egenverdi etter samfunnets målestokk, som ofte belønner overprestasjon og ja-mentalitet, og ignorerer viktigheten av å ta vare på karrierehelsa. Denne konstante tilpasningen kan føre til at vi mister kontakten med vårt indre selv.

Usynlige forskyvninger

Når vi higer etter andres bekreftelse, plasseres vår verdi utenfor oss selv. Kanskje opplever du at du til stadighet tar på deg ekstra oppgaver, selv når du allerede er overarbeidet? Vi forskyver grenser mens vi skyver oss selv til side. Vi ønsker å bli sett, men ser ikke oss selv. Vi forteller andre at det er lurt å hvile, men lar alt ansvaret hvile på våre skuldre. Vi fortsetter å gå til vi har gått fra oss selv. Vi er så opptatt av hva andre tenker om oss, mens våre egne tanker om oss selv forsvinner. Dette fører til at vi hører andres stemmer, mens vi ignorerer den lille stemmen som hvisker, “du er bra nok, verden trenger deg akkurat sånn som du er.”

Flytende grenser

Ubevisst fører denne forskyvningen til flytende grenser mellom arbeid og fritid, som stadig blir mer diffuse, og som ikke oppleves som selvvalgte. Har du noen gang tatt en telefon fra jobben mens du spiser middag med familien? Eller må du bare kjapt sjekke en e-post? Prioriteringene mellom jobb, familie og fritid kan oppleves utfordrende. Samtidig har vi bare én tid, og selv om vi deler opp i «jobbtid», «familietid» eller «fritid», så må vi ikke la oss lure.

Vi forvalter kun én tid. Øv deg på å forvalte tiden slik at handlingene dine er i tråd med egne verdier, karrieredrømmer, og den du ønsker å være. Det er lett å tro at vi kan håndtere flere ting samtidig, men når grensene mellom arbeid og fritid viskes ut, kan vi miste evnen til å virkelig koble av. Uttalte eller uuttalte jobbkrav og ytre forventninger fører til at vi aldri helt finner roen.

Sunn hvileadferd

På arbeidsplassen spiller sosial modellering en stor rolle i hvordan vi lærer, utvikler oss, og tilpasser oss både de uttalte og uuttalte normene. Arbeidskulturen påvirker hvordan vi ser på hvile og restitusjon. I noen organisasjoner er det en forventning om å jobbe lange timer og være konstant tilgjengelig – som om det er et mål på engasjement og dedikasjon.

Har du noen gang slappet av etter en arbeidsdag, men oppdaget at tankene om jobb fortsatt svirrer? Dopamin, en nevrotransmitter, spiller en sentral rolle i hjernens belønningssystem og frigjøres når vi logger oss på, får likes, sjekker e-post eller svarer raskt på meldinger. Dette kan skape et nervesystem i konstant beredskap, hvor tankekjør, uro, og stress gjør det vanskelig å finne ekte ro og tilstedeværelse. Det kalles «fakeresting” som handler om at det ser ut som om du hviler, mens tankene dine går til hvordan innlegget ditt på Workplace ble mottatt, eller med til å løse både virkelige og hypotetiske problemer.

Det er ikke noe galt i å like å jobbe, eller i å få energi, glede, og mening fra arbeid. Problemet oppstår når tankene om jobb konstant invaderer fritiden din og hindrer deg i å koble helt av. Husk at du er av verdi selv om du ikke gjør noe, skaper noe, eller produserer noe.

Karriere i et byggeklossperspektiv

Du kan mer enn du tror, og du har mer kontroll over din karriere og ditt liv enn du kanskje føler akkurat nå. Mange tenker at jobb og karriere er en rett vei oppover, men både livet og karrieren er fulle av svinger, dumper, uventede endringer og nye muligheter. I stedet for å følge et gammelt skript eller noen andres skript, kan du lage ditt eget – ett som gjenspeiler dine verdier, styrker og drømmer. Se for deg karrieren som et sett med byggeklosser, hvor hver kloss representerer dine erfaringer, ferdigheter, egenskaper og verdier. Du har allerede mange byggeklosser med deg – bruk dem, du har noe som verden trenger. Verden vil se og høre den ekte deg.

Det hele mennesket

For å ivareta vår karrierehelse og velvære, må vi lytte innover, finne ro i vårt eget selskap, og våge å være sårbare med våre nærmeste om hva vi trenger mer av. Dette kan hjelpe oss å redusere gapet mellom hvordan vi føler oss på innsiden og hva vi viser utad. Små, bevisste valg i hverdagen kan gjøre en stor forskjell.

Fire tips for å integrere det indre og ytre selv

1.Skriv et nytt skript: Reflekter over hva som virkelig betyr noe for deg. Hvis du verdsetter fritid, strukturer arbeidsdagen din slik at du kan være mer til stede i de øyeblikkene. Dette er en viktig del av karrierehelsen din.

2.Øv på å integrere og akseptere alle deler av deg selv: Vær ærlig om dine følelser, både med deg selv og andre. Snakk med en kollega eller leder hvis du føler deg usikker på jobb. Ved å være autentisk, kan du være en rollemodell for andre og skape et mer inkluderende arbeidsmiljø.

3.Stol på deg selv: Hold små løfter til deg selv, som å ta en lunsjpause uten å sjekke e-poster. Eller gå den turen. Disse handlingene bygger selvrespekt og viser andre at det er viktig å sette av tid til egenomsorg.

4.Sett grenser: Vi må øve oss på å sette grenser og starte med små steg. Begynn med et lite “nei” når du blir bedt om ekstra oppgaver, eller prøv å gå fra jobb litt tidligere enn vanlig. Prioriter hvile ved å gi deg selv tid til å koble helt av, som å ikke sjekke jobb-e-poster etter en viss tid på kvelden. Å sette slike grenser beskytter din tid og energi.

Velg ett av disse tipsene som resonnerer mest med deg, og start med det. Husk, ved å prioritere ditt eget velvære og det å vise mer av hvem du faktisk er, kan du være en rollemodell for andre som trenger å styrke og bevare sin karrierehelse. Små skritt kan føre til store forandringer!

artikler du kanskje vil like