Search
Close this search box.

Gode morgenrutiner gjør deg godt

Tekst: Sara Lossius | Føler du at du henger bakpå allerede når mobilen vekker deg? Eller at du ikke får nok tid til deg selv i løpet av dagen eller uken? Da kan et par enkle grep på morgenkvisten gjøre at du får mer overskudd, mindre stress og mer egentid.  Som selvstendig næringsdrivende og mamma […]

Gode morgenrutiner gjør deg godt

Tekst: Sara Lossius |

Føler du at du henger bakpå allerede når mobilen vekker deg? Eller at du ikke får nok tid til deg selv i løpet av dagen eller uken? Da kan et par enkle grep på morgenkvisten gjøre at du får mer overskudd, mindre stress og mer egentid. 

Som selvstendig næringsdrivende og mamma til tre jenter, kjente jeg på en irritasjon og en følelse av mislykkethet da jeg trillet på min yngste og hørte på amerikanske helse- og businesspodcaster. Nesten samtlige hadde heftige morgenrutiner, som innebar å stå opp klokken fem for å trene, meditere og skrive i en journal, før de friske og opplagte kunne dra på jobb og være uhyre produktive. Etter hvert innså jeg at det ikke var meg det var noe galt med. Jeg sov sjeldent natten gjennom, mens disse hadde en tålmodig kone eller nanny hjemme. For de aller fleste av oss fungerer ikke “5 am-routine”. Derfor ville jeg skrive en bok om morgenrutiner, for dem som har mye tid, lite tid – og ingen tid. 

En god morgenrutine kan nemlig ha positiv påvirkning både på fysisk og psykisk helse. En god morgenrutine trenger ikke koste skjorta. Og en god morgenrutine trenger ikke ta lang tid. Det viktigste er at du har en rutine som gjør deg godt og som er så enkel at du kan gjennomføre den dag etter dag. 

Dette er mine tre beste morgenrutiner: 

  1. Pass på din mentale kapasitet. Unngå mail, nyheter, mobil og tv den første tiden. Kjenn istedet etter hvordan du har det og hva du ønsker å få ut av dagen som ligger foran deg. Går vi direkte inn på Instagram hvor noen allerede har trent, for eksempel, kan det gjøre at du føler deg dårligere enn du behøver, som kan gi følgefeil til resten av dagen. 
  2. Lag et ord for dagen og tenk på hvordan eller når ordet kan brukes. I travle perioder er “pust” ofte mitt ord, slik at jeg minner meg på å ta dype pust for å redusere stress. I perioder med flere prosjekter, bruker jeg ordet “fokus” for å minne meg på å ikke multitaske. 
  3. Tenk på, eller skriv ned, tre ting du er takknemlig for. Takknemlighet reduserer stress, og minner oss på alt det vi har, fremfor å fokusere på det vi mangler. 

Disse tre rutinene kan du gjøre mens du ligger i sengen, pusser tenner eller dusjer – og alle tre rutinene vil gjøre en forskjell for deg. 

Jeg ønsker deg en god morgen!