KJØP OMEGA 3 FRA FRIIDA SHOPPEN
Search
Close this search box.

Visste du at tennene påvirkes av hvilken livsfase du er i?

Livet byr på ulike livsfaser. Kanskje prioriterer du nå jobben høyt og er mye på farten? Kanskje du er gravid eller er i en krevende småbarnsfase? Forskjellige faser i livet gir ulike utfordringer for tannhelsen din. Her kan du lese om hva du bør være ekstra oppmerksom på, der du er i livet! KARRIEREKVINNEN Kjenner […]

Visste du at tennene påvirkes av hvilken livsfase du er i?

Livet byr på ulike livsfaser. Kanskje prioriterer du nå jobben høyt og er mye på farten? Kanskje du er gravid eller er i en krevende småbarnsfase? Forskjellige faser i livet gir ulike utfordringer for tannhelsen din. Her kan du lese om hva du bør være ekstra oppmerksom på, der du er i livet!

KARRIEREKVINNEN

Kjenner du deg igjen i en full timeplan, både på jobb og i fritiden? Du er av de som sikter høyt, får ting gjort, og til og med får trent regelmessig. Du føler du har mye energi og er opptatt av helsen din, og prioriterer å gå til den årlige tannlegesjekken. Det er veldig bra at du sjekker tennene dine. Da kan du forebygge at små tannproblemer utvikler seg.

Når alt går litt fort – også tannpussen

Hvis du har en tendens til å få ting unna litt fort kan det hende at du bør bli oppmerksom på hvor godt du egentlig passer på tennene. Her er noe du bør tenke på:

  • Puss tennene i minimum to minutter – både morgen og kveld.
  • Bruk en myk tannbørste for å unngå irritasjon i tannkjøttet. Pass på å ikke pusse for hardt. Det kan skade både tannkjøtt og tenner.
  • Husk at også mellomrommene mellom tennene må rengjøres, enten med tanntråd eller med såkalte mellomromsbørster.
  • Ikke hopp over den årlige tannsjekken. Du kan spare både tid, penger og ubehag på å forebygge i stedet for å reparere.

Tips – gi tennene en profesjonell tannrens hos tannpleier. Slik får du renset tennene for bakterier, tannstein og misfarging. Etter en god rens vil tennene være både glattere og hvitere.

Når spenninger i kjeven gir hodepine

Selv om du mestrer et høyt tempo i hverdagen, er stress over lengre perioder usunt for kroppen. For mange kan dette føre til anspent kjevemuskulatur, som kan forårsake smerter i kjeve, hode og nakke. Vi kan også gnisse tenner helt ubevisst. Ofte er det partneren som du deler seng med som får dette med seg, når du selv sover, fordi lyden kan bli markant. Denne gnissingen gjør at vi overbelaster muskler og vev rundt kjeven som igjen kan føre til hodepine. Hvis du våkner opp med en sår og sliten kjeve, kan dette være tegn på at du gnisser tenner. Tannlegen din kan få tilpasset en skinne som du kan sove med om natten. I tillegg til at denne vil beskytte tennene dine mot skader fra gnissingen, vil den for mange også kunne redusere  hodepinen.

En smoothie etter trening?

Med et høyt tempo følger gjerne enkle, kjappe måltider. Er du mye på farten kan det være fristende å ty til en smoothie eller en energidrikk. Smoothiene som du kjøper eller mikser selv ved kjøkkenbenken inneholder flust av vitaminer og andre viktige næringsstoffer som er bra for kroppen. Men for tennene sørger den lave pH-verdien (syren) i smoothies, brus og energidrikker for hyppige syreangrep, som kan forårsake at emaljen som beskytter tennene mykner og etses bort. En tynnslitt emalje gjør tennene mer utsatt for karies (hull), og vil sørge for hyppig ising i tennene. Hvis du imidlertid kombinerer drikken med mat, særlig ost og andre meieriprodukter, og skylder munnen med vann etter inntak, kan det bidra til å nøytralisere pH-veriden i munnen.

REDEBYGGEREN

Er du gravid er du nok opptatt av å passe godt på helsen din. Likevel kan hormonendringer under graviditet gjøre deg mer utsatt for tannkjøttplager og hull i tennene dine, enn ellers. Det er ikke uvanlig at gravide utsetter det årlige besøket hos tannlegen, da det er  mye annet å tenke på. Tannleger anbefaler imidlertid gravide å sjekke tennene tidlig i svangerskapet for å oppdage eventuelle problemer tidlig. Omfattende tannskader kan medføre inngrep som vil kunne kreve antibiotikabehandling, som du bør unngå når du er gravid.

Hormoner som herjer gir mer bakterier

Som gravid er det greit å være oppmerksom på at de store endringene i hormon-nivåene i kroppen under graviditeten fører til økte mengder av bakterier i munnen. Dersom man ikke er ekstra påpasselig med rengjøring, spesielt mellom tennene, og i overgangen mellom tann og tannkjøtt, kan disse bakteriene forårsake skade på både tenner og tannkjøtt. Tannlegene anbefaler derfor en tannrens tidlig i svangerskapet for å gi kroppen et best mulig utgangspunkt for alle endringer svangerskapet medfører. En tannrens vil ikke bare gi deg en god følelse av en ren munn med glatte tenner, men vil også motvirke hull i tennene, og betennelse i tannkjøttet med potensielt uheldige konsekvenser. Forskning viser en klar sammenheng mellom tannkjøttsykdom under graviditeten og for tidlig fødsel. Det er også økt risiko for svangerskapsforgiftning hvis man har aktiv tannkjøttsykdom under svangerskapet.

Sure oppstøt og oppkast

Gjennom graviditeten opplever mange sure oppstøt og oppkast. Ikke bare er det ubehagelig når det står på, men det kan også sørge for alvorlig syreskade på tennene. Den sure magesyren tærer på den beskyttende emaljen. Det aller beste du kan gjøre er å skylle munnen din godt med vann. Vent med tannpussen til det har gått minst 20 min. Da unngår du at børstingen av tennene gjør skade på den myke emaljen.

Spiser du oftere og enklere mat?

Kanskje du har endret på spisemønstret, og spiser både oftere og mer usunn mat enn tidligere? Dette kan medføre at tennene dine blir utsatt for syreskader.

Som gravid er det derfor lurt å være oppmerksom på:

  • Hvor ofte du spiser.
  • Være ekstra nøye med tannpussen, spesielt mellom tennene, og i overgangen mellom tenner og tannkjøtt.
  • Drikke vann etter at du har spist eller har drukket noe syrlig, for å nøytralisere pH-verdien i munnen.
  • Vent minimum 20 min med å pusse tennene etter mat eller sure oppstøt
  • Vurdere en tidlig tannsjekk og en tannrens for å legge til rette for en god munnhelse gjennom svangerskapet.

SMÅBARNSFORELDRE

Med små barn er det sjelden mye tid til å prioritere seg selv, og avtaler som den årlige tannsjekken er det lett å skyve på. Igjen og igjen. Ikke bortprioriter helsa, men gå foran som et godt forbilde ved å ivareta både tenner, munn og kropp. Med den årlige tannsjekken kan du spare både tid, penger og ubehag på å forebygge i stedet for å reparere.

Nye rutiner for tannpussen?

Sovner du ofte på sofaen, eller er du for trøtt til å ta tannpussen? Eller blir det kanskje med en kjapp puss, så får det bli tanntråd en annen dag? Det er fort gjort at det er tennene til barna som får mest oppmerksomhet i denne perioden. Kanskje du skal gjøre det til en rutine å pusse dine egne tenner når barnas tenner pusses? Tennenes beskyttende emalje er det sterkeste materiale i kroppen. Men ødelegges den, vokser den ikke tilbake, så ta godt vare på den.

Et friskt tannkjøtt blør ikke

Opplever du at tannkjøttet blør når du pusser tennene eller bruker tanntråd, kan dette være det første tegnet på tannkjøttbetennelse. Dette rammer halvparten av oss, i varierende grad. For å forhindre tannkjøttbetennelse er det viktig med god tannpleie og regelmessige besøk hos tannlegen for å få fjernet plakk på tennene, som kan gi betennelse. Ubehandlet tannkjøttbetennelse kan utvikle seg til en alvorlig kronisk sykdom som kalles periodontitt, som i ytterste konsekvens kan ødelegge festet til tennene, slik at de faller ut.

I en hektisk småbarnsfase kan det være lurt å være oppmerksom på:

  • Tannskade er enkelt å forebygge, men ofte vondt, kostbart og tidkrevende å reparere. Ta vare på tannhelsen din.
  • Ikke glem egen helse. Gå foran som et godt eksempel og ta vare på deg selv. En god helse forutsetter en sunn munn. Så puss og pass på.

Tips: For å sikre godt renhold mellom tennene kan det være lurt å ha tanntråd eller mellombørster tilgjengelig ved spisebordet eller foran TV’en.

artikler du kanskje vil like