Search
Close this search box.

Kunsten å elske deg selv

Tekst: Priscilla Louisa Kwaa | Hva er egenkjærlighet og hvorfor er det viktig for både meg og deg? Egenkjærlighet er egenomsorg og grunnleggende for individuell trivsel. Enkelt forklart handler det om å sette oksygenmasken på seg selv før man gjør det på noen andre. Det handler om å dekke egne behov, hjelpe seg selv, gjøre […]

Kunsten å elske deg selv

Tekst: Priscilla Louisa Kwaa |

Hva er egenkjærlighet og hvorfor er det viktig for både meg og deg? Egenkjærlighet er egenomsorg og grunnleggende for individuell trivsel. Enkelt forklart handler det om å sette oksygenmasken på seg selv før man gjør det på noen andre. Det handler om å dekke egne behov, hjelpe seg selv, gjøre det man har lyst til, og høre på egen indre stemme. 

Egenkjærlighet er også en refleksjon av hvordan vi ser oss selv, hvordan vi forholder oss til egen kropp, personlighet, karakter, holdninger og adferd.
Da er det heller ikke rart at vi kan føle på en indre kamp, misnøye, vonde tanker eller følelser dersom vi gjør noe som går imot vår egen indre stemme, holdning eller karakter.

Egenkjærlighet kan ofte mistolkes som egoisme. Men det er umulig å skulle elske kropp, personlighet, livet, hverdagen og til og med andre, hvis man ikke elsker seg selv. Derfor er det like viktig å pleie forholdet til seg selv, som det man ville ha gjort i et hvilket som helst annet forhold.

1. Lær deg selv å kjenne

Vet du egentlig hvem du er og hva du står for? Står du støtt i dine egne meninger, tanker og posisjoner. Det å bli kjent med deg selv på godt og vondt gjør at man kan ta hensyn til egne behov og følelser. Det gjør at man kan ivareta seg selv og sinnet sitt på best mulig måte. Hvis du er 100 % autentisk vil du føle deg bedre. Mennesker som unner seg selv det de trenger er ofte gode med andre. Det å vite hvem du er og hva du står for og pleie egenkjærligheten, gjør deg rett og slett til et bedre menneske og være rundt. Pleier du deg selv så bidrar du mer til felleskapet.

2. Respekter og verdsett deg selv

Det å elske seg selv, verdsette og føle seg verdig er sunt. Det gjør også at du vet å elske og verdsette andre rundt deg. Det gjør at du vet å beskytte deg selv og sinnet ditt. Mennesker må føle seg verdig og kapable for å bygge et meningsfylt liv. Det er ofte slik at hvis man ikke elsker eller verdsetter seg selv, så leter man etter noen som kan gjøre det for seg. Det er sjeldent det skjer og vil dessverre føre til uendelig med vonde følelser.
Din egenkjærlighet tilhører bare deg, det er kun du som kan og er ansvarlig for å pleie og ta vare på den. Ikke glem den uansett hvor du går, og ikke overlat den til noen andre.

3. Vær deg selv og ikke sammenlign 

Å være 100 % deg selv vil støte noen fra deg, men det vil også gjøre at du finner akkurat de personene som passer deg. Visste du at når du sammenligner deg selv med andre så mister du litt av deg selv? Du begynner sakte, men sikkert å pakke bort deler av deg selv for og ligne mer på en annen. Alt ved deg kan påvirkes – hodet, kroppen og humøret. Sammenligning gjør at du ikke føler at du er bra nok sånn som du er, men det er du jo. Det vil alltid finnes noen som er både bedre og dårligere enn deg, men det er ingen som er akkurat som deg. Slutter du å sammenligne deg med andre så vil du bli lykkeligere.

4. Bygg og ta vare på relasjonene dine

Alle dine relasjoner speiler ditt eget forhold til deg selv. Når du har det bra så smitter det over på relasjonene våre. Alle har eller har hatt noen som har heiet på de i livet. Gjennom disse kjærlige øynene klarer du alt og enda litt til. Gjennom disse øynene føler du deg elsket, sett og verdsatt. De presser deg til å elske deg selv mer, til å utforske, tørre og akseptere deg selv. Ofte er gode relasjoner en refleksjon av deg selv. I gode relasjoner utvikler du empatiske evner, du lærer å være til stede og lytte, du bygger trygghet ved å våge og å være deg selv. Videre blir du mer bevisst på hvem du selv er og blir stadig utfordret når det kommer til tanker, tankemønster og syn på andre mennesker og verden. Det gjør også at du fokuserer mer på det du liker og det som er bra for deg og de rundt deg.
Gode relasjoner er den viktigste byggeklossen i barns utvikling og fortsetter å være viktig i alle faser og aspekter i livet.

5. Tilgi deg selv og fokuser på styrkene dine

Det å bruke tid på å bebreide seg selv, tapper uendelig med energi. Å tilgi seg selv er ikke alltid så enkelt, men det er en mulighet til å plassere ansvar for handlingene og komme seg videre på en god og praktisk måte. Gjennom selvbebreidelse straffer man seg selv, og mange er nok ganske flinke til nettopp det. Men det hindrer oss også i å komme videre. Det er mulig at det man gjorde eller lot skje var dumt, men det blir ikke ugjort dersom en forsetter å straffe seg selv. En må lære å tilgi seg selv. Alle kan begå feiltrinn, det er hva vi gjør med disse feiltrinnene som definerer oss. Å tilgi seg selv er en mulighet til å både erkjenne, ta ansvar og legge det bak seg. Feilen blir ikke borte, men det kan huskes som en erfaring og lærdom. 

På samme måte som det å bebreide seg selv tapper energi, vil det å fokusere på dine styrker kunne gi deg energi. Selv om de kanskje er små eller oppleves som mindre viktige, så kan dine styrker hjelpe deg med å føle deg bedre med deg selv. Lag en liste med alle de tingene som du mener er bra med deg selv. Det kan være litt vanskelig i starten, men ta det med deg skriftlig eller mentalt, og skriv ned de tingene du kommer på som er bra gjennom en hverdag. Det kan være at du fikk en kollega til å føle seg bedre, eller at du hjalp til med gode råd. Fortsett å fokuser på styrkene dine og på de tingene du gjør bra i livet, både stort og smått, så vil du sakte, men sikkert begynne å bli lykkeligere.