Search
Close this search box.

Depresjon, natur og isbading  

Tekst: Ragnhild Skari Iuell | Noe som kan hjelpe mange å mestre nedstemthet og depresjon er å bruke natur og temperaturendring som en «hack».    Det er kjempeviktig at man tar kontakt med lege eller annet helsepersonell hvis en plages av alvorlig tristhet og depresjon som går utover vanlig funksjon.    Da kan det være at man […]

Depresjon, natur og isbading  

Tekst: Ragnhild Skari Iuell |

Noe som kan hjelpe mange å mestre nedstemthet og depresjon er å bruke natur og temperaturendring som en «hack».   

Det er kjempeviktig at man tar kontakt med lege eller annet helsepersonell hvis en plages av alvorlig tristhet og depresjon som går utover vanlig funksjon.   

Da kan det være at man trenger samtale terapi eller medisiner.  

Men, for mange med depresjon kan kulde virke forebyggende og som en god hjelper. Det mangler imidlertid store studier som gir helt klare svar.  

Kulde tar deg umiddelbart til her og nå. Hvis du bader ute, vil du også få effekt av å være i naturen.  

Huden og lykkehormoner

Når kroppen utsettes for kulde vil det aktivere det største sanseorganet ditt, som er huden, og umiddelbart skilles det ut nevrotransmittere i form av lykkehormoner som Serotonin, adrenalin, dopamin og kortisol. Du kjenner kicket og hjernen roer seg ned.  

Det er gjort noe forskning på depresjon og isbading.   

En case studie viste god effekt hos en 24 år gammel kvinne med symptomer på alvorlig depressiv lidelse og angst hadde blitt behandlet for tilstanden siden hun var 17 år. Symptomene var resistente mot fluoksetin og deretter citalopram. Etter fødselen av datteren ønsket hun å være medisinfri og symptomfri. Et program med ukentlig svømming i åpent (kaldt) vann ble testet. Dette førte til en umiddelbar forbedring i humøret etter hver svømmetur og en vedvarende og gradvis reduksjon i symptomer på depresjon, og følgelig en reduksjon i, og deretter seponering av, medisinering. Ved oppfølging et år senere forblir hun medisinfri.  

Kalddusjer & depresjon

En annen spennende studie foreslo en tilnærming til behandling av depresjon som består av tilpassede kalddusjer (20 grader C, 2-3 min, etterfulgt av en 5-minutters gradvis tilpasning for å gjøre prosedyren mindre sjokkerende) utført en eller to ganger daglig.    

Den foreslåtte behandlingsvarigheten er flere uker til flere måneder.   

Følgende bevis ser ut til å støtte hypotesen: Eksponering for kulde er kjent for å aktivere det sympatiske nervesystemet og øke blodnivået av beta-endorfin og noradrenalin og øke synaptisk frigjøring av noradrenalin også i hjernen. I tillegg, på grunn av den høye tettheten av kuldereseptorer i huden, forventes en kalddusj å sende en overveldende mengde elektriske impulser fra perifere nerveender til hjernen, noe som kan resultere i en antidepressiv effekt.   

Praktisk testing utført av et statistisk ubetydelig antall personer, som ikke hadde tilstrekkelige symptomer til å bli diagnostisert med depresjon, viste at den kalde hydroterapien kan lindre depressive symptomer ganske effektivt.    

Behandlingen ble også funnet å ha en betydelig smertestillende effekt, og den ser ikke ut til å ha merkbare bivirkninger eller forårsake avhengighet.   

Som konklusjon vil det være nødvendig med bredere og mer strenge studier for å teste hypotesens gyldighet. 

Hvis du har hjertekar sykdom eller problemer med pusten, må du være forsiktig.  

Husk å alltid bade sammen med noen.  

Masse lykke til  

Kilder:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30746588/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30131418/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17993252/