ANNONSØRINNHOLD | Cecilie Hoxmark |
Har du et ønske om å beholde dine egne tenner livet ut? Vi har tatt en prat med tannlege Benedicte Borna hos Oris Dental Lysaker om nettopp dette.
Les videre for å lære mer om hvordan tennene våre endrer seg med alderen og hva du kan gjøre for å bevare dem lengst mulig.
1. Tannkjøtt
Når vi blir eldre, kan tannkjøttet begynne å trekke seg nedover langs tannen.
– Dette gjør at man kan få lettere skader og bakterier langs tannroten, særlig om man ikke har riktig pusseteknikk, sier Benedicte.
Bakterier på tannen kan føre til tannkjøttsykdommer, og en sykdom som oppdages sent kan gi redusert tannfeste og i verste fall føre til tap av tenner.
– Et vanlig tegn på infeksjon og dårlig renhold er hvis du blør veldig lett når du bruker tanntråd, forteller hun. Hun forteller at mange ofte tror at blødningen skyldes tanntråden.
Les mer: Tannkjøtt, sykdom og betennelse
2. Slitasje og endring av tannstilling
Har du tenkt på at vi har brukt de samme tennene hele livet, hver eneste dag?
– Tennene får slitasje etter mange års bruk og styrken på tennene blir redusert. Vi ser ofte sprekkdannelser som fører til at tenner går tapt, forklarer Benedicte.
Hun anbefaler å gå til behandling før det er for sent. Eksempler på slitasjeskader som bør utredes er sprekker og tenner som knekker eller faller ut.
Tennene våre endrer seg gjennom livet, både tannstilling og slitasjeskader. Mat kan også sette seg lettere fast mellom tennene, noe som kan være irriterende og resultere i økt bakterievekst.
– Flere eldre i dag har sine egne tenner, men dette krever oppfølging og vedlikehold. Bruk mellombørste, tanntråd eller tannpirker. Er du usikker på pusseteknikk, kan du spørre tannlegen din om råd, anbefaler hun.
3. Misfarging
Endring av fargen på tennene er ikke et problem i seg selv, men kan for noen være estetisk sjenerende. Med årene vil tennene endre farge og dette skyldes blant annet hva vi spiser og drikker.
– Mange ønsker å bleke tennene når de blir eldre. I tillegg er det vanlig å bytte fyllinger, sier Benedicte.
Emaljen kan også slites, noe som gjør at dentinet under emaljen blir mer synlig og kan påvirke tannens farge. Før tennene kan blekes, må det utføres en undersøkelse for å forsikre at tennene tåler behandlingen.
4. Benskjørhet
Med alderen vil noen få skjelettsykdommer som også kan påvirke tannhelsen vår.
– Mange eldre får benskjørhet og det kan gå utover kjevebenet som tennene er festet til, forteller Benedicte.
Utvikler du benskjørhet, anbefales det grundig tannpleie og regelmessig besøk til tannlegen for å overvåke og opprettholde en god tannhelse.
5. Munntørrhet
Mange kan oppleve at de blir tørrere i munnen med årene.
– Munntørrhet kan komme naturlig ved aldring eller ved bruk av medisiner. Dette fører ofte til at man får lettere hull i tennene fordi spyttproduksjonen er redusert, sier Benedicte.
Munntørrhet er ikke direkte farlig, men kan være både ubehagelig og skape noen tannhelseutfordringer. Noen gode tips er å opprettholde en god munnhygiene, riktig kosthold, regelmessig undersøkelser og forbyggende rens.
Les mer: Tørr i munnen?
6. Restaureringer
Mange av oss har med årene gjort mye med tennene, både av små og store tannbehandlinger
– Restaureringer som broer og kroner krever godt stell, sier tannlege Benedicte.
Gode tips for en bedre tannhelse med alderen
Vil du bevare tennene dine lengst mulig? Benedicte har disse tipsene:
◦ Faste og gode rutiner på tannstell:
– Det er viktig at du ikke slurver. Puss minimum to minutter morgen og kveld, og bruk mellomromsbørster eller tanntråd daglig.
◦ Puss nøye med riktig teknikk:
– Vær ekstra nøye med å pusse overgangen mellom tann og tannkjøtt. Bruk en myk eller aller helst elektrisk tannbørste. Vi ser ofte at det blir brukt feil teknikk og da har det ingen hensikt. Få derfor riktig instruksjon hos tannlegen eller tannpleieren din.
◦ Pass på kosthold og vaner:
– Det vi spiser og drikker, og hvor ofte, har betydning for vår tannhelse. Unngå småspising og drikk vann som tørstedrikk.
◦ Gå til tannlegen:
– Gå regelmessig til undersøkelse og rens. Følg anbefaling fra tannlege eller tannpleier på intervaller. Anbefaler vi for eksempel en rens etter seks måneder hos tannpleier, er det en grunn til det.
◦ Ved sykdom:
– Har man tannkjøttsykdom er det viktig å følge opp behandling til den er under kontroll, og følge tannpleier og tannlegens råd. I disse tilfellene må man bruke ekstra tid på tannstell.