Friida-Logo-CMYK-svart
Pust – Hormoner - FRIIDA

Pust – Hormoner

Tekst: Anette Aarsland

Når vi stresser reagerer kroppen vår med å skille ut hormoner som øker hjerte- og pustefrekvensen vår. I tillegg til at pusten blir raskere blir den også mer overfladisk og urytmisk. Ved å gjøre det motsatte av det kroppen gjør når vi stresser – ved å puste langsommere, dypere og jevnere vil vi enkelt kunne senke stressnivået i kroppen.

Når vi puster langsommere, vil det autonome nervesystemet bli mer balansert.

Aktiveringen i den såkalte «Fight og flight»-delen vil avta, mens aktiveringen i «Rest or digest» vil øke.

Dette medfører også at nivåene av stresshormonene kortisol og adrenalin går ned, mens nivået av endorfiner, serotonin og melatonin vil øke.

Endorfinene får oss til å slappe mer av, serotonin er et lykkehormon og melatonin er det hormonet som hjelper oss med å sovne lettere. Det kan derfor være lurt å trene jevnlig på pusten for å roe ned stressnivået.

Dessverre har mange mennesker så mye stress i hverdagen at de utelukkende puster med øvre del av brystet. Dette medfører en dårlig aktivering av den største beroligende nerven i kroppen – nemlig vagusnerven. Et overfladisk pustemønster vil automatisk få oss i «fight or flight», eller den sympatiske delen av det autonome nervesystemet, som igjen vil øke produksjonen av kortisol og adrenalin. Dersom du har levd med stress over lang tid kan dette ha blitt en innøvd vane som det kan være vanskelig å legge merke til. Det kan hende du lever i en konstant alarmberedskap uten å være klar over det.

Kanskje føler du deg urolig selv om du ligger på sofaen og slapper av etter en lang arbeidsdag? Eller kanskje du sliter med å slappe ordentlig av de første dagene på ferien fordi du hadde så mye du skulle rekke over før du kom deg av gårde?

Om dette er tilfellet vil det være lurt å ta noen grep –

– For uansett hvor lenge du har levd med lagret stress og et overfladisk pustemønster, så er det aldri for sent å reversere dette!

Det vil derimot kreve at du øver lite og ofte, gjerne så mye som en gang i timen. For hvis ikke vil tankekjøret, eller stresstankene umiddelbart påvirke ditt autonome pustemønster slik at utskillelsen av stresshormonene igjen øker.

Jo mer i balanse ditt autonome nervesystem er jo høyere vil din HRV (Hjerte-frekvens-variabilitet ) være, og jo raskere vil du være i stand til å «skifte gir». Dette vil gjøre deg både mer motstandsdyktig og fleksibel når stresset først er ute. Du vil lettere kunne roe deg ned igjen etter en stressfull opplevelse.

Kjønnshormoner, sex og pust

Det er vanskelig å skulle skrive om hormoner uten å nevne kjønnshormoner og seksualitet, for også her spiller måten vi puster på en stor rolle.

I dag har flere kvinner en østrogendominans, eller for lave nivåer av progestoron og for høye verdier av østrogen. Når vi har høye verdier av stresshormonet kortisol vil det automatisk gå ut over progestoron-nivåene.

Egentlig så er det jo logisk at kvinnekroppen prioriterer overlevelse over forplantning når den tror at den befinner seg i en «krigssone». For kroppen vet ikke om den faktisk befinner seg i krig eller ikke når vi puster raskt og kortisolnivåene tilsier at den er i stor fare. Et klassisk eksempel på dette er kvinner som har prøvd å bli gravide i årevis uten å lykkes. Når de har fått godkjent adopsjon derimot har flere opplevd å bli gravide like etterpå.

Høyst sannsynlig skyldes dette at stressnivået i kroppen da har blitt senket.

Det å forbedre sitt pustemønster for å senke stressnivået vil derfor også kunne bidra til å øke produksjonen av progestoron og dermed til å skape en bedre balanse mellom østrogen og progestoron.

Kan måten du puster på å bidra til økt seksuell nytelse?

Det er ingen hemmelighet at dyrearter er avhengige av nok mat og få fiender for å kunne formere seg. Høye nivåer av stress derimot vil gjøre at overlevelse, eller «fight or flight» vil prioriteres fremfor forplantning. Slik er det også med oss mennesker.

Manglende eller lav sexlyst, ereksjonsproblemer eller for tidlig utløsning er nært knyttet til et høyt stressnivå. Et mer optimalt pustemønster er en perfekt måte å senke stressnivået på og dermed også til å få en bedre seksuell opplevelse.

Noe av det enkleste du kan gjøre her er å forsøke å puste gjennom nesa og ikke gjennom munnen. Det å puste gjennom munnen vil nemlig øke aktiviteten i «fight or flight», mens det å puste gjennom nesa eller å ha fokus på lange utpust øker aktiveringen av «rest & digest». Det vil gjøre at vi slapper mer av og at vi restituerer raskere.

Flere teknikker for å få økt seksuell nytelse, som tantrasex, snakker mye om viktigheten av å puste på en avslappet og rytmisk måte.

Et lavt stressnivå vil både øke den seksuelle nytelsen og bidra til lettere å få ereksjon.

Når vi er i «fight or flight» vil muskulaturen rundt penis være mer anspent slik at det blir vanskelig for den å fylles med blod, og om den ikke fylles med blod vil det være nærmest umulig å oppnå ereksjon.

På samme måte vil det for oss kvinner være vanskelig å få tilstrekkelig blodtilførsel til klitoris ved høye stressnivåer, noe som vil gjøre at sexlysten avtar.

Hvorfor nesepust er viktig for et bedre sexliv

Når vi puster gjennom nesa blir det frigitt ørsmå mengder av gassen NO ( Nitrogenmonoksid ) fra bihulene. Denne gassen er i utgangspunktet giftig, men i de små mengdene som frigjøres i bihulene virker den som en vasodilator. Det vil si at den får blodårene våre til å utvide seg.

Og nettopp dette var det tre forskere som fikk Nobellpris i medisin for i 1998.

En forskning som senere ledet til utviklingen av potenspillen Viagra. Pillen var derimot ikke ment som en potenspille til å begynne med, men som et alternativ til Nitroglyserin for å utvide blodkarene. Som vi vet i dag var økt ereksjon en attraktiv bivirkning og årsaken til at pillen i dag er så kjent.

Det å puste med nesa, og gjerne ved å teipe igjen munnen om natta ved hjelp av Sleeptape, kan altså også ha positive resultater for ditt sexliv både på grunn av:

  • En bedre hormonbalanse
  • Økt blodsirkulasjon til penis og klitoris
  • Et lavere stressnivå med færre stresshormoner
  • Et nervesystem i balanse

Jeg håper dette vil inspirere deg til å ville jobbe med pusten! Ønsker du å forsøke Sleeptape kan den enkelt bestilles her: https://pusteteknikk.no/butikk/

Mange deilige utpust fra Anette

DEL MED VENNER