Friida-Logo-CMYK-svart
alexey-demidov-95t_GWjRwk0-unsplash

Onaner mer og styrk nervebanene mellom hjernen og underlivet

Tekst: Maria Abrahamsen

– Kvinner kan med fordel ha mer sex med seg selv.

Mange kvinner strever med lystproblematikk. Det er helt vanlig å oppleve ingen eller redusert seksuell lyst i kortere eller lengre perioder av livet. Men mange kvinner opplever likevel at deres lystproblematikk går ut over selvfølelsen og sexlivet. Fravær av lyst kan blant annet skyldes psykologiske faktorer som stress, traumer, angst, depresjon og tristhet. Og det kan skyldes fysiologiske faktorer som sykdom, hormonelle endringer og bivirkninger av medikamenter og medisinsk behandling. Og/eller relasjonelle faktorer som kjedsomhet og mistrivsel i parforholdet samt vold og overgrep i nære relasjoner (NOU 2023: 5).

Årsakene kan altså være så mange og variere fra person til person. Men personlige forventninger til sex og mangel på positive erfaringer med sex vet vi har en stor betydning. Noe som blant annet kan dreie seg om grad av kontakt med sitt eget underliv. Eller rettere sagt, så kan lystproblematikk dreie seg om mangel på positiv kontakt og gode erfaringer med eget underliv, under behagelige og trygge forhold.

Onaner mer og styrk nervebanene mellom hjernen og underlivet

Kvinner onanerer mye sjeldnere enn menn

I følge Norstat onanerer menn vesentlig oftere enn kvinner. I en undersøkelse fant de at 82 prosent av menn sa at de onanerer ukentlig eller oftere, i motsetning til bare 20 prosent blant kvinnene. Og 1 av 4 kvinner svarte at de sjelden eller aldri gjør det.

Det mange ikke er klar over, er at ved å ha mer sex med seg selv, så styrker vi nervebanene fra hjernen til underlivet. De tingene vi bruker mye tid på, er de tingene hjernen vår vurderer som viktig for oss, og derfor styrker nervebanene knyttet til den gitte aktiviteten. Ved å gi hjernen mange gode erfaringer med onani, blir vi bedre kjent med hva vi synes er godt, og øker vår seksuelle lyst.

Gjennom onani kan vi lære mer om hva vi liker, og hvordan vi liker det. Og hvordan det kan variere fra gang til gang. Som hvor raskt, hvor sakte, hvor mykt, hvor hardt eller generelt hvor på kroppen vi liker å bli stimulert. Hvor på klitoris det føles best, hvor i vagina man er mest sensitiv, og kanskje om man liker å ha noe i rumpa samtidig. Klitoris er et stort indre organ, som gir oss mange muligheter for tilfredsstillelse. Og når vi lærer oss selv bedre å kjenne, kan det påvirke hvilke forventninger vi har til sex med en partner, og gjøre at vi lettere kan kommunisere hva vi liker, både verbalt og non-verbalt.

Onaner mer - FRIIDA

Kvinner er mer seksuelt tilpasningsyktige enn menn

Med tanke på at 1 av 4 kvinner rapporterer at de aldri eller sjeldent onanerer, kan det kanskje være vanskelig for noen å tenke at de er i stand til å kunne endre på dette mønsteret. Mange kvinner tenker at deres manglende lyst er kronisk, og “bare sånn det er”. Men det har seg slik at selv om det finnes individuelle variasjoner, så er kvinner på gruppenivå gjennomsnittlig mer seksuelt tilpasningsdyktige enn menn.

Begrepet erotisk plastisitet er et begrep brukt i en teori av psykolog Roy F. Baumeister (2000) for å referere til i hvilken grad en persons sexlyst kan formes og endres av kulturelle og sosiale faktorer. Teoriens sentrale idé er at kvinners seksualitet er mer formbar (høyere erotisk plastisitet) enn menns seksualitet, spesielt med hensyn til seksuell interesse, lyst og atferd. Dette på grunn av at kvinners seksuelle responser og seksuelle atferd formes mer av kulturelle, sosiale og situasjonelle faktorer enn tilfellet er for menn. Kvinner kan med andre ord i større grad endre på sin egen seksualitet og tenningsmønster igjennom livet, og har en større seksuell fleksibilitet.

Onaner mer!

Historisk sett er det mye som har hindret oss i å onanere, som blant annet handler om kultur, skam og lite kunnskap. Med kunnskapen vi i dag besitter, om kvinners erotiske plastisitet, og onaniens positive helsefordeler, kan kvinner med fordel oppfordres til å onanere mer. Vi er kapable til å øke vår seksuelle kapasitet og lyst med våre egne hender.

Trenger du flere gode grunner til å onanere mer:

  • Det hjelper til å dempe stress og får kroppen din til å skille ut hormoner som er knyttet til lykkefølelse.
  • Det kan gi økt seksuell lyst. “Neurons that fire together, wire together,”- du styrker altså nervebanene som gjør at man lettere kan “skru dem på igjen”.
  • Det kan bidra til å styrke bekkenmuskulaturen, ved at man bevisst og ubevisst strammer og bruker muskulaturen under onani.
  • Kvinner som onanerer rapporterer om økt selvtillit og seksuell “empowerment”.

HOT TIPS:

Forsøk å være mindfull når du onanerer. Ta deg gjerne et par minutter på forhånd hvor du reflekterer over tankestrømmen din. Legg merke til om du har tanker som vekker stress og uro. La de få passere, og gå inn for å rette oppmerksomheten din bort fra dem, og mot tanker som vekker begjæret ditt. Det kan dreie seg om å kun være til stede i de fysiske sansene og rette oppmerksomheten mot dem. Eller om å visualisere, fantasere og spille ut ulike seksuelle scenarioer i tankene, som man vier oppmerksomheten sin til.

Hot Tips - Onani Seksuell helse - Sex og samliv på FRIIDA.no

Referanser:

Norges Ledende Helseoppslagsverk (2001) Tema: Onani
https://nhi.no/sykdommer/mann/seksuelle-tema/masturbasjon/
NOU 2023: 5. Den store forskjellen – Om kvinners helse og betydningen av kjønn for helse (offentliggjort mars 2023).
Baumeister, F. R. (2000). Gender differences in Erotic Plastisity: The Female Sex Drive as Socially Flexible and Responsive. Psychological Bulletin, 126(3), 347-374. doi: 10.1037//0033-2909.126.3.347.

Bowman, C. P. (2014). Women’s Masturbation: Experiences of Sexual Empowerment in a Primarily Sex-Positive Sample. Psychology of Women Quarterly38(3), 363–378. https://doi.org/10.1177/0361684313514855

Herbenick, D., Fu, T. C., Arter, J., Sanders, S. A., & Dodge, B. (2018). Women’s experiences with genital touching, sexual pleasure, and orgasm: results from a US probability sample of women ages 18 to 94. Journal of sex & marital therapy44(2), 201-212.

DEL MED VENNER