Friida-Logo-CMYK-svart
Hvordan beskytte din mentale helse?

Hvordan beskytte din mentale helse?

Tekst: Jennifer Moi | Foto: Ketil Blom

Umenneskelige ambisjoner og overdrevent fokus på prestasjoner er en brutal «helsetyv» særlig når vi snakker om psykisk helse. Om vi bare kunne endret ambisjonsnivået over natten og senket kravet til et mer realistisk nivå, ville vi hatt det så mye bedre psykisk. Det hevder fagekspert i FRIIDA, Ole Petter Hjelle. Her er noen enkle verktøy som vil beskytte din psykiske helse.

Verktøy til en umiddelbart bedre psykisk helse

  1. Vær regelmessig fysisk aktiv!
  2. Tren hjernen regelmessig og bruk den så mye som mulig!
  3. Få nok søvn!
  4. Spis Omega-3!

Trodde du at du var den eneste som er opptatt av å mestre alt? Og på en perfekt måte? Ole Petter Hjelle hevder at kvinner legger lista for høyt; – Kvinner har en tendens til å legge lista for høyt i forhold til hva som er mulig å få til, sier Ole Petter. – Det betyr ikke at man ikke er flinke og at man ikke kan, men kvinner skal være så flinke til alt. Ole Petter Hjelle uttaler seg basert på sitt møte med kvinner i helse Norge over en årrekke. Han har jobbet som fastlege i Åsgårdstrand, og har bred og allsidig erfaring, han har hjulpet kvinner som sliter med mental helse i mange år. 

Det handler ikke om at vi kvinner ikke er flinke nok, men om at vi setter lista for høyt!

Du kjenner deg kanskje igjen i det treningslegen sier? Du er kanskje ikke en av de som er opptatt av å mestre absolutt alt, og kanskje vil du bare gjøre en god innsats. Likevel er det noe med dette «bare» særlig i kombinasjon med at kvinner skal levere så bra på alle nivåer i livet. 

Når du bare vil være den beste mammaen for barna dine, og den beste venninnen for venninneflokken. – Og så er det jobben, nærmiljøet og på fotballen til barna… (Puh!) For mange kvinner er det viktig å legge inn et ekstra gir, enten som klassekontakt eller FAU. Da er det lett at det kan bli litt mye, og midt oppi det hele legger vi kvinner lista veldig høyt. 

– Når kvinner legger lista alt for høyt gjør det at kvinner sliter. Det handler ikke om at kvinner ikke er flinke nok eller ikke kan, men det handler om at lista legges høyere enn det som er mulig å få til», forklarer Ole. Den totale overbelastningen sliter kvinner ned mentalt.

Kvinner bør være litt mer rause med seg selv, og trenger ikke å være så jævla flinke i alt.

OLE PETTER HJELLE, HJERNEFORSKER OG TRENINGS LEGE

Å endre vaner og måten vi gjør ting på er ikke snudd ved en håndvending. Små endringer gir store resultater, derfor kan treningslegens verktøy for å beskytte en god mental helse være de små endringene som vil gi deg store resultater. Kanskje kan du starte med litt mer søvn i natt, og litt mer Omega 3 i kostholdet denne uken? Det er enkle og realistiske grep for de aller fleste.

Ole Petter Hjelle er klar i sin uttalelse; – Kvinner bør være litt mer rause med seg selv, og trenger ikke å være så jævla flinke i alt. 

DEL MED VENNER