Friida-Logo-CMYK-svart
@BIOHACKING.GIRLS hacker kroppen - FRIIDA.no

Biohacking girls hacker kroppen

Tekst: Alette Sophie Aubert & Monica Øien Dyvi

For 15 år siden hørte Alette og Monica om konseptet biohacking, som de selv sverger til i dag. Livsstilen går blant annet ut på at du skal bli bedre kjent med kroppens behov og utnytte disse til det fulle. Blant kjente amerikanske profiler som har omtalt livsstilen mye i media er livsstilsguru Tony Robbins og Amazon-sjef Jeff Bezos.

Men hva er egentlig biohacking og hvorfor har det blitt så populært? Vi har tatt en liten prat med damene bak Instagram-profilen og podkasten @biohacking.girls.

Hva er biohacking?

– Biohacking er ifølge «The Father of Biohacking» Dave Asprey å forandre miljøet på innsiden og utsiden av deg for å optimalisere din egen biologi, forteller damene.

Deres definisjon av konseptet er å forbedre helse, leve så lenge som mulig og være så frisk som mulig.

– Dette gjøres ved å gjennomføre målinger som for eksempel blodprøver, glukosemåling, måle kroppssammensetning, og så videre. Når vi måler kan vi lettere gjøre justeringer som fører til de optimale helseendringene vi ønsker. Vi pleier å si, if you can’t track it, you can’t hack it.

Hvordan begynte dere med biohacking? Hvor hørte dere om konseptet?

– Vi hørte om konseptet for rundt 15 år siden, da vi begge har vært mye i USA. Vi er kanskje mer enn gjennomsnittet interessert i trening og helse, som gjorde at vi plukket opp konseptet, svarer damene.

– Men det var først for fire år siden at vi to gikk sammen og skapte et system på plattformen vår med innhold som skal inspirere folk til å ta grep selv, og ikke vente på andres vurdering av egen helse. Vi så at folk ble sykere og sykere og da Covid kom og skjønte vi at vi måtte gjøre noe. Vi måtte brette opp ermene.

Dere snakker om “lifespan” og “healthspan”. Hva er dette og hva er forskjellen på disse to?

– Lifespan er rett og slett hvor mange år du har levd, altså hvor mange bursdager du har hatt. Healthspan er hvor mange friske år du har hatt uten å bruke medisiner, der du har vært frisk og rask. Healthspan vil alltid være kortere enn lifespan, forklarer Alette og Monica.

Er biohacking for alle?

– Ja, det synes vi, og du trenger ikke å gjøre dette for komplisert. I podkasten vår Biohacking.Girls Podcast forsøker vi å skape bredde og være inkluderende. Mange biohacker uten at de egentlig vet om det selv, for eksempel ved å telle skritt, ved å sjekke inn på badevekten, eller ved å ta årlige blodprøver hos fastlegen. Poenget med denne målingen er å kunne sammenlikne resultater og ha kunnskap om hvordan det står til med helsen din. Etterhvert når du begynner å forstå mer av eget helsebilde ønsker du kanskje å avansere med flere målinger, type ketoner, glukose, søvn, og så videre.

Men er det noe man bør være obs på dersom man ønsker å komme i gang med dette?

– Det viktigste er mindsettet ditt, og å definere hva du vil og hvilke målsettinger du har for å kunne legge en plan. Man bør være oppmerksom på at man ikke bør gå for fort frem og/eller gjøre for mange endringer på en gang. For å kunne lese resultater er det viktig å gjøre en ting om gangen. Vi anbefaler de fleste å starte med å forstå sin egen søvn.

Er det rom for utskeielser?

– Reisen er din, det tar den tiden det tar, men når du spør om utskeielser så er dette en personlig vurdering for hva som er det for deg. Men det er fint å skille litt på hverdager og helger. Kanskje du unner deg en dessert i helgene eller skrur av målinger i perioder fordi du ønsker tilstedeværelse. En 80/20 livsstil er å foretrekke.

Er det en dyr livsstil?

– Ja, det er det, men den kan gjøres både rimelig og dyrt. Kosttilskudd koster penger, ren mat er dyrere enn prosessert mat, men det vi ser er at når man legger om og spiser renere dropper man gjerne også cravings og ender opp med totalt sett å bruke mindre penger på mat i farten. Dessuten er det faktisk billigere å leve som en frisk person med energi og livsglede, avslutter damene.

Hvem er damene bak Biohacking.Girls?

ALETTE:

Jeg er mer enn middels opptatt av helse og søvn. Jeg sover ikke en natt uten munntape! Jeg legger meg før ni og står opp før fem. Jeg gleder meg hver morgen til å stå opp og kan faktisk ikke komme fort nok ut av sengen. Jeg er veldig glad i morgenrutinene mine, som blant annet består av planlegging, grounding, pusting, trening og kaffe.

MONICA:

Jeg lager smykker og elsker å samle på skjell, pinner, blader og kongler. Alt fra naturen. Og så lager jeg ting og tang ut av det. Jeg elsker å jobbe og må øve meg på å skru av og være tålmodig med de som jobber med meg. Jeg liker å teste nye teknologiske biohacks og kosttilskudd, og må også øve på å ikke gå for fort frem. Jeg leser fagstoff på sengen hver kveld. Og en liten fun fact om meg, jeg var skuespiller som barn!

23.-25. september kan du bli med Biohacking.Girls på Biohacking Weekend. Se her for mer informasjon eller besøk @biohacking_weekend på Instagram.

Hør podkasten her.

DEL MED VENNER